SEGRE

ESNOTICIA

El risc de rebrot creix al Pirineu

A finals de juny va invertir la tendència, coincidint amb les setmanes de més afluència turística || La regió sanitària ha passat d'índexs baixos a duplicar el llindar a partir del qual es considera alt

El risc de rebrot creix al Pirineu

El risc de rebrot creix al Pirineu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El risc de rebrots de Covid-19 ha experimentat un increment constant al Pirineu en els últims mesos. Aquesta evolució a l’alça ha coincidit amb la progressiva arribada de turistes a les comarques de muntanya, que ha culminat amb el ple de mitjans d’agost. El departament de Salut considera que l’índex és alt a l’arribar a cent, i la regió sanitària pirinenca se situava ahir en 222,82.

Fa només quatre setmanes tot just superava el 54. Aquesta tendència a l’alça s’observa tant al conjunt de la regió sanitària del Pirineu com a les diferents comarques. L’índex de risc ha oscil·lat al llarg de l’últim trimestre en totes, encara que ha anat en augment el nombre de les que es trobaven en xifres de risc moderat i alt.

Els índexs de risc són baixos en capitals del Pirineu com el Pont de Suert, Sort i Tremp

A finals del mes de juny, gairebé totes les comarques del Pirineu van registrar índexs baixos. En els últims dies d’aquell mes i durant tot el mes de juliol, els indicadors de risc de rebrot van començar a superar el llindar dels cent punts en diverses comarques. Va ser el primer mes de la temporada turística d’estiu, que es va saldar amb uns resultats pel que fa a ocupació d’allotjaments i contractació d’activitats molt inferior al d’anys anteriors.

La tendència es va reafirmar a l’agost. Al llarg del mes gairebé totes les comarques han registrat índexs moderats i alts. L’excepció és l’Alta Ribagorça, que és precisament l’únic a tot Catalunya amb un índex zero, al no haver registrat nous contagis en més de tres setmanes (vegeu SEGRE d’ahir).

L’índex en el conjunt de la regió sanitària, de 54 a més de 200, ha crescut d’acord amb l’arribada de visitants a les comarques de muntanya, que han registrat el primer ple des de la declaració de l’estat d’alarma el març passat.

A nivell municipal, la majoria de localitats presenten índexs de risc de zero o molt baixos. Entre aquestes destaquen capitals com el Pont de Suert (0), Sort (18) i Tremp (74). Vielha, en canvi, se situa lleugerament per sobre del llindar del risc alt amb 104 punts. Quant a la Seu d’Urgell, on ahir es van dur a terme tests massius davant d’una situació de contagi comunitari (vegeu la pàgina 5), l’índex es va situar en 627, inferior al de jornades anteriors.

Encara que ha augmentat, l’índex de risc del Pirineu és inferior al de les comarques del pla de Lleida. En el conjunt de la regió sanitària de Ponent se situa en 273, i totes les comarques es troben en xifres de risc alt de rebrot.

A Tàrrega, que va arribar a ser la capital catalana amb l’índex més elevat de Catalunya, va descendir fins a situar-se en 622, una mica per sota de la Seu. El seguia a poca distància Balaguer (616) i Mollerussa (596). Per sota es troba les Borges Blanques, amb 340 punts; mentre que Solsona se situava en 11,96, molt per sota del llindar de risc alt.

Hi continua havent municipis que el multipliquen per deu i fins i tot per vint, com la Portella (2.088); Albesa (1.800), Montgai (1.670), Vallfogona (1.195), Albatàrrec (1.360) i Alcarràs (1.242). A Ciutadilla, que dies enrere va voreja els tres mil, ha descendit a 656.

tracking