SEGRE

MUNICIPIS MEMÒRIA HISTÒRICA

El Soleràs farà visitable la fossa comuna més gran de Catalunya a l'exhumar 126 persones

A l'antic cementiri, va rebre les restes de combatents dels dos bàndols de la guerra del 36 i de quatre civils || Per dignificar aquest espai i honrar els molts que encara no han estat identificats

Estat actual del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa.

Estat actual del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Soleràs conservarà i farà visitable la fossa comuna més gran de la Guerra Civil trobada fins ara a Catalunya. Una vegada finalitzats els treballs arqueològics que han recuperat les restes de 126 persones, l’ajuntament farà servir ajuts del fons europeu Feder per preservar aquest espai i donar a conèixer la seua història. Ubicada a l’antic cementiri, va allotjar cadàvers de combatents dels dos bàndols, un fet poc habitual, i també els de quatre civils.

L’alcalde, Jordi Sarlé, va destacar l’interès de “conservar per a la història” aquesta fossa, que ja ha rebut visites en els últims anys. Plafons explicatius, baranes per garantir la seguretat dels visitants, grava de diferents tipus i colors per marcar les zones on es van enterrar els cossos i la consolidació del deteriorat mur perimetral són algunes de les actuacions que planteja el projecte. L’empresa Iltirta Arqueologia és l’encarregada d’elaborar-lo. Ares Vidal, representant de la firma, va destacar que és també una manera de retre homenatge als molts exhumats que encara no han estat identificats. Fins a la data, s’ha conegut la identitat d’almenys sis.

En el cas del Soleràs, el fet que la fossa sigui en un lloc accessible en un antic cementiri afavoreix convertir-la en un espai visitable, una cosa que no sempre és possible.

Vinaixa aborda la consolidació del Centre Obrer Republicà

L’ajuntament de Vinaixa ha licitat la consolidació del Centre Obrer Republicà La Dalla de Vinaixa, una de les actuacions més importants d’aquest mandat, segons va indicar l’alcalde, Josep Maria Tarragó. El consistori va aprovar el projecte l’any passat per frenar la degradació i consolidar l’històric edifici, que es remunta a finals del segle XVIII. L’actuació costarà gairebé 135.000 euros en una primera fase, sufragada en un 50 per cent per fons de la UE a través del programa Feder, la Diputació mitjançant el programa Ponent Actiu en un 25 per cent i del consistori, que sufragarà el 25 per cent restant.

tracking