SEGRE

ART POLÈMICA

IMATGES | Més d'un centenar de persones protesten contra la censura d'un mural a Torrefarrera

L'artista Cristina Dejuan lamenta que no hagi pogut acabar el seu treball pel veto de veïns del bloc en què pintava la seua obra || L'ajuntament ja té disponibles quatre ubicacions alternatives

L’artista Cristina Dejuan, al mig, ahir davant del mural censurat a Torrefarrera.

L’artista Cristina Dejuan, al mig, ahir davant del mural censurat a Torrefarrera.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’un centenar de veïns es van mobilitzar aquest diumenge en suport a l’artista lleidatana Cristina Dejuan, el mural de la qual, amb què participa en l’Street Art Festival de Torrefarrera, ha estat “censurat” per alguns veïns del bloc en què estava pintant l’obra al considerar que “no és apropiat per als nens”. L’artista va rebre el suport de desenes de veïns de Torrefarrera, però també d’altres localitats, que van defensar la llibertat d’expressió i la llibertat sexual. Segons va explicar Dejuan, quan va començar a pintar el mural ja es va trobar amb les primeres tensions amb els veïns de l’immoble, que eren contraris al contingut de l’obra, que mostra dones nues i besant-se. L’artista, segons va explicar, va acceptar canviar algunes parts del mural que mostraven escenes sexuals més explícites però va continuar amb la proposta. “Només s’hi veuen carícies, petons i nuesa”, va explicar. Finalment, dissabte, l’ajuntament li va comunicar que els veïns no volien que continués amb els treballs i li van proposar que tapés el que havia fet i fes un altre mural o acabés l’obra en un altre edifici.

Segons Dejuan, està decebuda de trobar-se amb aquest tipus de censures en ple segle XXI i va assenyalar que és la primera vegada que li passa quan està a la meitat d’una obra. A més, va afirmar que es va negar a tapar el que ja havia fet i va decidir escriure una frase al mural assenyalant que l’obra havia estat “censurada” per mostrar el seu rebuig amb la decisió dels veïns. L’artista va explicar que el missatge del mural, “Love is Love”, és una reivindicació de l’amor i va rebutjar que s’utilitzi l’“excusa” dels nens per vetar-ho. “És una manera d’educar en la llibertat sexual i aquest tipus de festivals són una eina molt poderosa per poder portar al carrer debats tan importants com aquest”, va destacar.

Veïns de l’immoble rebutgen el mural al mostrar dones nues i besant-se

La polèmica va sorgir després que l’artista expliqués dissabte a través de les xarxes socials que li havien censurat l’obra, per la qual cosa va rebre desenes de missatges de suport.

Els veïns que es van congregar davant del mural, amb crits de “Llibertat, no a la censura”, van mostrar suport a l’artista i van assenyalar que és una manera d’educar els més petits, per la qual cosa no entenen que se censuri. Per la seua part, l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, va explicar que ja tenen disponibles quatre ubicacions alternatives perquè l’artista lleidatana pugui finalitzar el mural i va destacar que “Torrefarrera és un municipi obert”.

tracking