SEGRE

MUNICIPIS AGRICULTURA

Acaben per fi les obres del reg de Peramola, que s'estrenarà el 2021

Al cap de 18 anys d'espera i protestes, donarà aigua a 550 ha del municipi i de Bassella

Un regant mostra les obres del reg de Peramola.

Un regant mostra les obres del reg de Peramola.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres per al reg de Peramola, que donarà aigua a 550 hectàrees d’aquest municipi i de Bassella, finalitzaran el mes que ve després de més de divuit anys d’espera. Segons el president dels regants, Joan Puig, al setembre es preveu acabar el muntatge dels motors de l’estació de bombatge, provar la instal·lació i entregar l’obra. Tanmateix, els més de cent pagesos beneficiaris no podran regar fins al 2021, ja que conreen cereal (panís i alfals) que se sembra a la tardor i es comença a regar a la primavera.

Els regs de Peramola han passat per diverses vicissituds, entre protestes i mobilitzacions per exigir el regadiu. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va adjudicar l’agost del 2019 la segona fase de la xarxa principal per més de 2 milions d’euros. Les obres ja van sortir a licitació al gener i la CHE va suspendre el concurs després que el Col·legi d’Enginyers Agrònoms impugnés el plec de clàusules, la qual cosa va implicar més mesos de demora. La instal·lació de la canonada principal des del pantà d’Oliana i l’estació de bombatge va a càrrec de la Confederació, mentre que la xarxa secundària la va construir la Generalitat i està enllestida des del 2015, després d’una inversió de gairebé 4 milions d’euros. La CHE va finalitzar la canonada fa més d’un any encara que quedava pendent la connexió a l’estació per portar l’aigua a les finques.

La Covid ha estat l’última causa de demora. Les obres havien d’entregar-se l’1 de juny, però la crisi sanitària va tornar a retardar el procés gairebé tres mesos. Puig espera que aquest sigui l’últim retard ja que és paradoxal que “hàgim hagut d’esperar gairebé 20 anys per poder regar com a compensació per la construcció de Rialb, quan al pla ja fa anys que rega el Segarra-Garrigues”, va dir.

tracking