SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Dos óssos més eleven a vora 60 la població del Pirineu

Nou exemplars han nascut enguany i no descarten trobar-ne més

Els primers cadells fotografiats aquest estiu al Pallars.

Els primers cadells fotografiats aquest estiu al Pallars.DEPARTAMENT DE TERRITORI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys nou cadells d’ós han nascut aquest any al Pirineu, segons les últimes dades del departament de Territori i Sostenibilitat, que no descarta encara trobar-ne més. Són dos més que els set detectats a finals del mes de juny passat i eleven la població d’aquesta espècie a 59 exemplars en el conjunt de la serralada. El seu creixement es manté constant des de fa anys, malgrat que a la primavera passada es van trobar dos adults morts: un va morir com a conseqüència de trets en territori francès. L’altre és el mascle conegut com Cachou, el cadàver del qual es va trobar a Aran. Entitats ecologistes van apuntar a la possibilitat que hagués estat enverinat. Tots dos casos són objecte d’investigació.

El balanç provisional de Territori és de sis llorigades amb el naixement de nou cadells. A Aran es va observar en diverses ocasions una femella amb dos cries a les valls de Varradòs i Toran entre els mesos de juny i juliol. Així mateix, l’equip de seguiment de l’ós va aconseguir fotografiar a mitjans d’agost una cria nascuda aquest any acompanyada de la seua mare a la Vall de Cardós, al Pallars Sobirà. La imatge, que mostra el cadell pujant a un arbre, va ser captada per una trampa fotogràfica instal·lada en territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu. És una zona freqüentada per les femelles Caramellita i Boavi.

Deu anys de cooperació per recuperar la població de voltors El projecte d’una xarxa d’abocadors al Pirineu per proporcionar alimentació suplementària a voltors i altres aus rapinyaires ha complert deu anys. Es tracta d’una iniciativa de l’associació Trenca en col·laboració amb la companyia elèctrica Endesa que ha contribuït a la preservació d’aquestes aus en el conjunt de la serralada. Al llarg d’aquest temps, aquests espais han rebut més de 140.000 quilos de carronya i han alimentat un total d’onze espècies diferents.

tracking