SEGRE

El risc de rebrot baixa on es planifiquen cribratges massius

En punts com Balaguer i Torregrossa surten casos asimptomàtics

Imatge d’una veïna de Torregrossa sotmetent-se el 6 d’agost a una prova PCR.

Imatge d’una veïna de Torregrossa sotmetent-se el 6 d’agost a una prova PCR.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els contagis de Covid-19 i el risc de rebrot s’han desplomat als municipis de Lleida que s’han sotmès fins ara a cribratges massius. Els beneficis per a Balaguer, la Seu d’Urgell, Alcarràs, Torregrossa i Sunyer queden patents a l’examinar les dades que publica el departament de Salut. Tanmateix, aquesta millora obeeix a circumstàncies diferents a cada una d’aquestes localitats, segons van explicar fonts municipals.

La doctora Clara Prats, investigadora de biologia computacional de la UPC, va destacar la setmana passada el valor d’aquests cribratges com a “tallafoc” del coronavirus, al permetre aïllar contagiats asimptomàtics, encara que va puntualitzar que “no són l’única solució”. Per la seua part, Salut va advertir que, en un primer moment, els tests disparen les xifres d’infectats i de risc al fer aflorar nous casos. Tanmateix, aquests índexs cauen posteriorment a l’haver tallat les cadenes de contagi. A Torregrossa i Balaguer, les proves PCR massives van permetre descobrir focus de contagis. A la localitat del Pla es van fer el 6 d’agost, després de verificar40 contagis en poc més d’un mes. “Era desproporcionat”, va assenyalar l’alcalde, Josep Maria Puig, que va indicar que, un mes després del test massiu, “hi ha hagut un descens radical”, amb un o dos casos per setmana. Cinc dels 153 veïns que es van sotmetre al test van donar positiu, cosa que va permetre aïllar-los juntament amb els contactes estrets. A la capital de la Noguera, Salut va fer un cribratge a empreses del municipi i el seu entorn el 20 d’agost. De la cinquantena que van donar positiu, més del 40% procedia d’una mateixa empresa, un escorxador. A

ixí ho va explicar l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, que va assenyalar que, gràcies a això, Balaguer va aconseguir “tenir fils per seguir” per atallar els contagis. Diferents són els casos de Sunyer i la Seu d’Urgell. En el municipi del Segrià, el primer on hi va haver un cribratge massiu a finals de juliol, porten un mes sense nous casos. A la Seu, el descens de casos i risc de rebrot s’ha constatat abans de l’habitual “gràcies al treball previ al cribratge massiu”, segons va explicar l’alcalde, Jordi Fàbrega.

tracking