SEGRE

El tren de la Pobla, reparat des del juliol i a l'espera de certificació

L’empresa suïssa Stadler evita desplaçar-se a Lleida per validar la segona màquina per la Covid

El comboi reparat està estacionat al Pla de Vilanoveta de Lleida

El tren de la Pobla, reparat des del juliol i a l'espera de certificacióItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ferrocarrils de la Generalitat, titular de la línia de tren Lleida-la Pobla de Segur, preveu restablir la circulació de trens entre Balaguer i la Pobla a partir de dilluns vinent 14 de setembre o durant els set dies següents. Aquest és el termini que ha donat FGC a l’empresa suïssa Stadler, fabricant de les màquines que operen aquest servei i responsable de la reparació, perquè certifiqui els treballs fets al comboi avariat després de xocar amb una gran roca que va caure sobre les vies a l’altura d’Àger el mes de gener passat com a conseqüència del temporal Glòria.

L’objectiu de l’empresa pública és que la certificació del comboi estigui llesta coincidint amb l’inici del curs escolar. Fonts d’FGC van confirmar ahir que el tren està reparat des del mes de juliol passat però que la pandèmia del Covid-19 ha impossibilitat que tècnics suïssos es desplacin fins a Lleida per poder fer-ne la certificació. “El tancament de les fronteres i el confinament del Segrià aquest estiu han retardat l’entrada en servei del comboi, prevista inicialment per al mes d’agost”, van dir des de Ferrocarrils. Malgrat això, FCG no vol dilatar més la posada en servei del tren i exigeix a la firma Stadler que trobiuna solució per a la setmana del 14 al 20 de setembre. S’ha de recordar que la reparació de la màquina també l’ha dut a terme la firma suïssa i els treballs van comportar la fabricació de noves peces i desmuntar la cabina de conducció, entre altres aspectes.

Des del mes de gener el trajecte de Balaguer a la Pobla es cobreix amb un servei de bus alternatiu. Actualment dos trens operen a la línia, si bé la Generalitat ha adquirit una tercera màquina que es preveu que estigui llesta a començaments del 2021. Aquesta tercera unitat permetrà complementar el servei, ja que en el dia d’avui la revisió o avaria d’un dels combois obliga a interrompre el servei al quedar-ne operatiu només un, que manté els trajectes entre Lleida i Balaguer.

En els últims cinc anys, FGC ha invertit vint milions d’euros en aquesta línia, 11 quals han estat per renovar túnels i 14 quilòmetres de via, 6,8 en talussos i 1,9 en sistemes de seguretat i protecció a la conducció dels trens.

tracking