SEGRE

MUNICIPIS PROJECTES

Les Garrigues espera encara cinc milions per reparar danys del temporal de l'octubre

Nou municipis critiquen la demora de la Generalitat i de l'Estat per aportar les subvencions || Partides compromeses per a reparacions en proveïments, camins i equipaments municipals

Obres a Vinaixa aquest estiu en conduccions de la Mancomunitat.

Obres a Vinaixa aquest estiu en conduccions de la Mancomunitat.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé un any després que es registrés la gota freda que l’octubre del 2019 va arrasar les Garrigues (i va afectar el Pla, la Segarra i el Segrià), nou pobles d’aquesta comarca segueixen a l’espera de subvencions per poder reparar camins i equipaments valorades en uns cinc milions. Arbeca i Vinaixa són els més perjudicats, ja que els danys de la riuada allà van ser més importants. Segons l’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, queden pendents actuacions en camins, murs de contenció, la xarxa de sanejament i instal·lacions de proveïment de boca que es va emportar l’aigua. El consistori xifra els diners pendents de rebre en 2,4 milions. “Tan sols hem aconseguit alguna partida de l’ACA i de la Diputació, però en queden moltes altres per executar per no parlar de l’Estat, que ni tan sols ha activat les seues línies d’ajuts compromesos”, va incidir.

En el mateix cas es troba Arbeca, que ja ha iniciat les obres de les piscines, una primera fase de més de 330.000 euros que aborda amb fons propis i de la Diputació per recuperar el vas. Resta per reparar la pista d’atletisme, que per si sola ja necessita 700.000 euros.

La majoria han executat obres amb ajuts de la corporació provincial i fons propis

L’alcalde, Sergi Pelegrí, va indicar que s’està en negociacions amb el Canal d’Urgell i l’ACA per canalitzar l’aigua en cas que hi hagi un nou desbordament. Al Vilo-sell cal refer la carretera de Vallclara i un mur de contenció, per als quals esperen una ajuda d’uns 100.000 euros de l’ACA. Aquest municipi ha rebut alguna subvenció de la Diputació, encara que les espera de la Generalitat, segons va explicar l’alcalde, Jordi Nogué. L’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va assenyalar que queden pendents uns 300.000 euros per a la xarxa de camins. Ara per ara només s’ha comptat amb uns 50.000 euros de la corporació provincial. A l’Espluga Calba es preveuen uns altres 250.000 euros i es compta amb una subvenció de 50.000 de la Diputació. No obstant, tot està pendent.

A l’Albi, l’ACA ha de finalitzar les obres per retirar una presa del curs del Gorg, que costarà 65.000 euros i queden actuacions per uns 200.000 euros. L’alcaldessa de Cervià, Mercè Rubió, va explicar que la millora de pistes municipals encara per fer suposa uns 400.000 euros. A la Floresta i les Borges falten actuacions valorades en 40.000 euros.

tracking