SEGRE

COMARCAS

Govern, Diputació i Paeria criden a “lluitar per la llibertat” en l'acte conjunt a Lleida

Celebració sense públic i austera a causa de les mesures per la pandèmia del coronavirus

Una imatge de l’acte commemoratiu de la Diada celebrat al Turó de la Seu Vella.

Una imatge de l’acte commemoratiu de la Diada celebrat al Turó de la Seu Vella.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia del coronavirus ha provocat que ahir tingués lloc l'acte commemoratiu de la Diada de Catalunya més atípic que es recorda. En un Turó de la Seu Vella buit, els representants de la Generalitat, Diputació i Paeria van fer una crida a la unitat per defensar “una majoria social que no està sent escoltada”.

La delegació de la Generalitat a Lleida, la Diputació i la Paeria van celebrar ahir per segon any seguit un acte unitari de la Diada de Catalunya de la forma més austera i solitària imaginable. I és que no hi havia públic i únicament una senyera que era al costat del faristol per als discursos. Una celebració atípica imposada per la pandèmia del coronavirus, que va comportar que només hi participessin els màxims responsables d’aquestes tres administracions amb mascareta i respectant la distància de seguretat en tot moment. Les institucions havien anunciat que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, presidiria la celebració, però no hi va assistir. Sí que va anar a la presentació del llibre sobre l’expresident Carles Puigdemont a Barcelona, segons va publicar al seu compte de Twitter.

Als discursos, els representants de Generalitat, Diputació i Paeria van defensar les reivindicacions polítiques de Catalunya, alhora que van mostrar agraïment a la ciutadania per haver resistit mesos de confinament. El delegat del Govern, Ramon Farré, va advertir a la seua intervenció que “s’ha volgut destruir la fe en la nostra societat i en nosaltres mateixos, però no ho aconseguiran”, i que la societat catalana “ha resistit i resistirem, ja que al llarg de la història hem demostrat que podem fer coses grans, com ho va ser l’1 d’octubre o els actes de les anteriors diades”.

Per això, va apel·lar a la “coherència, humilitat i generositat” i va animar a “guardar energies per als reptes que ens queden per assolir”. El president de la Diputació, Joan Talarn, va recordar per la seua part la batalla de Lleida del 1707 (quan la ciutat va caure en mans de les tropes de Felip V), en què els lleidatans “vam patir la vexació i l’oprobi” i que, malgrat que aquesta és “una Diada atípica, és una data per reflexionar sobre el passat i ser ambiciosos amb el futur”.

Per la seua banda, Talarn va animar els lleidatans a “reivindicar una majoria social que no està sent escoltada” i a lluitar “per una Catalunya lliure, plena i sobirana”. Al seu torn, l’alcalde, Miquel Pueyo, va tancar el torn d’intervencions recalcant que “el nostre deure com a catalans és lluitar per la llibertat del nostre poble” i va demanar l’amnistia per “als presos polítics i exiliats”. També va lamentar que la pandèmia “hagi provocat fer una Diada més austera i casolana, però amb el mateix esperit dels últims anys”.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va destacar en aquest sentit la “unitat institucional” que ha portat a terme celebrar aquest acte, que va tenir lloc “amb solemnitat, perquè hi ha gent a l’exili o a la presó i, per això, aquest any també s’hauria de celebrar un dia com aquest”. Per la seua banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també va elogiar la unitat de les tres institucions i va subratllar que aquesta Diada “se celebra en circumstàncies difícils, però també es gaudeix al cor de tots els catalans”.

Els responsables polítics destaquen la unitat institucional El d’ahir va ser el segon acte de commemoració de la Diada de Catalunya que celebren de forma conjunta la Generalitat, la Diputació i l’ajuntament de Lleida. Un fet insòlit fins ara i del qual els representants de les tres institucions van fer gala. “Ens hem tornat a posar tots d’acord per celebrar la Diada, però aquest any s’ha hagut de fer de manera molt més continguda per seguretat i sobretot per respecte, hem de donar exemple”, va dir el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

tracking