SEGRE

BALANÇ MACROENQUESTA

Més de la meitat de les dones han patit violència masclista

Una de cada 3, maltractada físicament, sexualment, psicològicament o econòmicament per una parella o exparella || Lamenten que moltes víctimes no ho denuncien

Imatge de la manifestació contra la violència masclista del 25 de novembre de l’any passat a Lleida.

Imatge de la manifestació contra la violència masclista del 25 de novembre de l’any passat a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 57,3 per cent de les dones que viuen a Espanya ha patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seua vida, 11,3 milions: més de 4 milions han patit violència física, 2,8 milions violència sexual i més de 8 milions asseguren haver estat víctima d’assetjament sexual. Són algunes de les principals dades de la Macroenquesta de Violència sobre la Dona 2019, elaborada per la delegació del Govern contra la Violència de Gènere en col·laboració amb el Centre d’Investigacions Sociològiques a partir de 9.568 entrevistes a dones majors de 16 anys per conèixer la incidència de les violències masclistes a Espanya. Només en els últims dotze mesos, quatre milions de dones han estat víctimes d’alguna mena de violència pel mer fet de ser-ho. Una de cada tres (32,4%, 6,6 milions) ha estat maltractada físicament, sexualment, psicològicament o econòmicament per una parella o exparella i un 2,2% va ser violada. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va qualificar aquestes xifres de “demolidores” i va incidir en el fet que es tracta d’una realitat “tremendament dolorosa” perquè la violència “afecta milions de dones” i moltes vegades es manté oculta perquè gran part de les víctimes no denuncia ni busca ajuda. El motiu més citat per no denunciar és que eren “nenes” quan es va produir l’agressió sexual, una causa que esmenten el 35,4% del total. La segueixen no concedir importància al que va succeir (30,5%), la vergonya (25,9%), que l’agressió va ser “en altres temps en què no es parlava d’aquestes coses” (22,1%) i la por de no ser creguda (20,8%).

Més de set-centes lleidatanes van ser ateses el 2019 Els serveis d’informació i atenció a les dones de la Generalitat, els ajuntaments i els consells comarcals van atendre l’any passat més de set-centes lleidatanes a les quals se’ls va detectar que vivien una situació de violència masclista, la majoria d’elles psicològica i física, però també violència sexual, amb 55 dones ateses, i econòmica. Les usuàries que pateixen situacions de violència masclista representen el 12 per cent del total de lleidatanes. A més, quinze d’elles tenien entre 13 i 18 anys.

tracking