SEGRE

TURISME MEDI AMBIENT

El Parc de l'Alt Pirineu denuncia massificació a la Pica d'Estats i controlarà l'accés

Abordarà aquest any mesures per restringir el pas amb l'EMD d'Àreu i el consistori d'Alins || Crítiques per incivisme al banyar-se en llacs protegits, no portar mascareta i no respectar distàncies

Excursionistes banyant-se en un dels llacs alpins de la muntanya de la Pica d’Estats, a Àreu, pràctica que està prohibida.

Excursionistes banyant-se en un dels llacs alpins de la muntanya de la Pica d’Estats, a Àreu, pràctica que està prohibida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pont de la Diada, que ha deixat una ocupació del cent per cent en molts punts del Pirineu aquest cap de setmana, ha tingut com a contrapartida la denúncia del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran per la massificació de turistes en un punt tan emblemàtic i protegit com la Pica d’Estats, a 3.143 metres de l’altura, on aquests dies hi ha hagut cues per fer-se fotos al costat de la creu del cim. L’allau d’excursionistes també va arribar a altres punts de la muntanya com el port de Sotllo, hàbitat de la sargantana pallaresa, espècie protegida en perill d’extinció; i als llacs alpins, on es van arribar a banyar, pràctica que està prohibida. Es va registrar un col·lapse de pàrquings i també d’autocaravanes a la zona de Sant Joan de l’Erm.

El director del Parc Natural (organisme dins del Territori i Sostenibilitat), Marc Garriga, va remarcar que els visitants que van arribar ahir de forma massiva a la Pica d’Estats ho van fer sense respectar les mesures de seguretat per la Covid-19 ja que molts no portaven mascareta i tampoc no van mantenir les distàncies de seguretat. “Entenc que no es porti quan s’ascendeix però una vegada al cim per fer-se fotos, no”.

L’ocupació turística ha arribat al 100% en diversos punts de les comarques del Pirineu pel pont de la Diada

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb l’entitat municipal descentralizada d’Àneu, propietària de les 5.000 hectàrees de zona forestal, i l’ajuntament d’Alins, ja han arribat a un acord per regular l’accés a la Pica. Ho faran mitjançant la creació d’una ordenança municipal que reguli el pas per controlar el nombre de persones que hi pugen i com ho fan, per la qual cosa també es preveu un sistema de vigilància, que començarà a definir-se aquesta tardor, va indicar Garriga. La Pica d’Estats s’afegeix a altres enclavaments pirinencs protegits que necessiten regulació per frenar la massificació com és Mont-rebei, en tramitació.

Multes de fins a sis-cents euros a autocaravanes a la Cerdanya

Una zona de concentración de autocaravanas en el municipi de Lles / Sebastià Sellés

La concentració d’autocaravanes en espais públics de la Cerdanya lleidatana és cada vegada més habitual i els ajuntaments afectats treballen en la regulació per posar fre al que consideren “un problema greu”. El consistori de Lles ha estat el primer a iniciar els tràmits per disposar d’una ordenança i al ple del juliol va aprovar el text, que preveu sancions que van dels 200 als 600 euros per a propietaris de vehicles que no compleixin la normativa.

El text prohibeix la concentració de vehicles acampats durant dies en entorns naturals. Un dels punts més freqüentats al municipi és el del Cap del Rec, a les pistes d’esquí nòrdic, on aquests dies n’han arribat a comptabilitzar desenes en un sol dia. L’alcalde de Lles, Dani Olivera, va explicar que el problema “fa anys que ens afecta” però enguany s’ha incrementat. En l’últim consell d’alcaldes els responsables municipals van acordar la redacció d’un text unificat per regular l’activitat. Cada ajuntament, posteriorment, podrà adaptar l’ordenança a les especificitats del seu municipi. Fora dels espais habilitats, les autocaravanes no poden estacionar més de quaranta-vuit hores.

Excursionistes banyant-se en un dels llacs alpins de la muntanya de la Pica d’Estats, a Àreu, pràctica que està prohibida.

Excursionistes banyant-se en un dels llacs alpins de la muntanya de la Pica d’Estats, a Àreu, pràctica que està prohibida.SEGRE

tracking