SEGRE

ESNOTICIA

Els delictes baixen un 30% a les comarques lleidatanes per la pandèmia

Entre el març i el juny, les denúncies han descendit en gairebé 2.000, sobretot per robatoris, lesions i contra la llibertat sexual || Tot i el 'tancament' per la Covid, pugen els càrrecs per drogues a la província

Imatge d’arxiu d’un control dels Mossos d’Esquadra l’abril passat entre Lleida i Alpicat.

Imatge d’arxiu d’un control dels Mossos d’Esquadra l’abril passat entre Lleida i Alpicat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mesures restrictives per frenar l’expansió del coronavirus, que van portar a confinar la població, s’han traduït en un descens dels fets delictius, almenys d’aquells que acaben en coneixement de les forces i cossos de seguretat. Segons les dades publicades pels Mossos d’Esquadra, entre els mesos de març i juny d’aquest any, la policia catalana ha comptabilitzat prop de 2.000 denúncies menys per delinqüència a les comarques lleidatanes que l’any passat en aquest període. Això suposa un descens del 30 per cent. Concretament, en aquests mesos es van comptabilitzar un total de 4.570 denúncies a les regions policials de Ponent i del Pirineu, enfront de les 6.548 de l’any passat.

Els descensos més notables de delinqüència, segons es desprèn de les dades, es van produir els mesos de març i maig, amb una caiguda d’entre el 29 i el 32% respectivament, mentre que el mes de juny es va registrar una certa “estabilitat” delictiva, amb una caiguda molt inferior, de només el 2% respecte al mateix mes del 2019. Analitzant la mena de delictes, les denúncies per robatoris, furts, lesions i delictes contra la llibertat sexual són els que apunten un descens més destacat.

Entre el març i el juny, els Mossos van comptabilitzar un total de 908 denúncies per robatoris a la província de Lleida, un 30,4 per cent menys que en el mateix període de l’any passat. Destaca el descens en els robatoris amb ús de violència i intimidació, que van passar de 201 a 98, un 51,2% menys. El mateix percentatge que han descendit les denúncies per furts, amb 848 casos coneguts per la policia catalana entre el març i el juny, davant els 1.747 del mateix període de l’any passat. Al capítol dels delictes contra el patrimoni, destaquen les denúncies per estafa, amb 976 entre el març i el juny, només un 6,7% menys que en el mateix període de l’any passat. Durant l’etapa de confinament, els Mossos van alertar sobre els diferents fraus que van proliferar a través d’internet davant de l’augment de l’ús de la tecnologia per part de la ciutadania durant el confinament. Quant als delictes sexuals, les denúncies han caigut més d’un 40%, amb 34 casos coneguts entre el març i el juny, dels quals una dotzena van ser per agressions sexuals. Les denúncies per lesions van descendir un 72%. El balanç de la policia catalana també destaca l’augment de les denúncies per delictes contra la salut pública, amb 51 actuacions entre el març i el juny, un 71% més.

Més alcohol al carrer i molèsties veïnals a la capital lleidatana

El balanç de la Guàrdia Urbana de Lleida sobre els fets delictius i incívics durant la pandèmia assenyala que s’ha detectat més consum d’alcohol al carrer, així com de drogues, i un augment important de les molèsties veïnals, provocades per festes en habitatges davant del tancament dels locals de lleure nocturn.

Segons el balanç, els fets delictius han descendit un 60 per cent a la capital del Segrià, amb menys arrestos per robatoris i per violència domèstica. Tanmateix, han augmentat un 66% les actes administratives per molèsties veïnals, així com un 78% per consum d’alcohol a la via pública.

Així mateix, s’ha registrat un increment del 222% de les intervencions a menors per consum o possessió de drogues, amb 71 actuacions. Així mateix, l’augment dels controls ha permès detectar més conductors ebris o sense carnet, amb un augment de les denúncies del 35 per cent en el primer cas i del 97% en el segon. En sis mesos s’han disparat les inspeccions en locals i establiments, amb més de 3.500 actes per saltar-se el confinament o no portar mascareta.

tracking