SEGRE

HISENDA MUNICIPIS

El Govern central planteja un nou decret per als municipis i suspèn la regla de despesa

Després que el Congrés tombés per una àmplia majoria la primera proposta, que implicava rebre el romanent dels ajuntaments || El projecte evita la polèmica i no aborda la destinació de l'estalvi

L’ajuntament de Naut Aran és el que té un superàvit més gran a Lleida.

L’ajuntament de Naut Aran és el que té un superàvit més gran a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Hisenda presentarà en les properes setmanes una nova proposta de reial decret llei sobre les finances locals en plena crisi de la pandèmia després que la setmana passada el Congrés tombés una primera iniciativa, un dels punts polèmics de la qual era la cessió voluntària dels romanents municipals a l’Estat. La nova proposta no incideix en els romanents, però aporta una novetat: suspendre la regla de despesa enguany.

Això implica un límit menys a la despesa dels ajuntaments: des de la llei d’estabilitat pressupostària poden gastar el mateix que l’exercici anterior i un percentatge més, que ara se situaria sobre el 3%.

Hisenda considera que la nova proposta tindrà un impacte de 3.000 milions en les arques locals

Aquest límit s’elimina aquest any. Tanmateix, fonts consultades van assenyalar que, encara que s’aixequi el límit, a final d’any s’han de quadrar els comptes i complir l’estabilitat financera, un fet que continua limitant la possibilitat d’invertir.

La iniciativa anunciada ahir deixa fora 275 milions, ampliables fins a 400, destinats a pal·liar la pèrdua d’ingressos en el transport públic a causa de la pandèmia. I també els romanents. Que els ajuntaments puguin alliberar els seus romanents és el gran objectiu dels alcaldes i l’origen de la discòrdia que va impedir l’aprovació de l’anterior decret, rebutjat per una àmplia majoria, en part per la pressió dels municipis, entre els quals la gran majoria dels de Lleida i Catalunya.

Hisenda tampoc no cita en la seua nova proposta els 5.000 milions d’euros que hauria donat a les arques locals entre 2020 i 2021 a canvi de rebre com una cessió temporal el romanent dels ajuntaments. De fet, el nou reial decret suposarà, segons el ministeri, un impacte de 3.000 milions d’euros en benefici dels ajuntaments.

El Govern espanyol manté els anteriors decrets quant al superàvit, de manera que prorroga per al 2020 l’ús del superàvit del 2019 per finançar inversions financerament sostenibles. A Espanya, calcula que suposarà 987 milions.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va assenyalar que “aquest canvi d’opinió és una victòria del municipalisme, que ha sabut defensar els estalvis dels seus veïns”. Tot i així, va mantenir la cautela fins que es publiqui el nou reial decret llei al BOE.

La diputada del PSC al Congrés per Lleida Montse Mínguez, va assenyalar que si l’única mesura que no va agradar de l’anterior proposta del Govern era la cessió del romanent, aquesta era voluntària i no obligava els ajuntaments.

tracking