SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat aixeca les restriccions extra al Segrià, però segueixen en part de la Noguera

Considera que l'evolució a Lleida i 32 municipis més de la comarca és prou positiva || En canvi, Balaguer i unes altres divuit localitats d'aquesta zona mantenen aforaments limitats quinze dies més

Una de les terrasses de Lleida que veuran aixecar les restriccions a partir de dijous.

Una de les terrasses de Lleida que veuran aixecar les restriccions a partir de dijous.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’evolució positiva de les dades sobre contagis i propagació del coronavirus al Segrià va portar ahir el comitè tècnic del Procicat a acordar l’aixecament de les restriccions específiques que pesen sobre Lleida i 32 municipis més del Segrià, on a partir de dijous seran d’aplicació únicament les restriccions genèriques que s’apliquen a tot Catalunya, per exemple, la prohibició de fumar a menys de dos metres d’una altra persona, el veto a reunions socials de més de 10 persones o de botellons, així com el tancament dels locals a la una de la matinada.

La decisió del Procicat contempla no renovar les resolucions sobre les limitacions específiques a Lleida ciutat i sis municipis del Baix Segre, i també en 26 municipis més de la comarca on des de finals d’agost s’havien reforçat les mesures prohibitives, especialment en hostaleria i restauració, de manera que el límit de l’aforament al cinquanta per cent de la capacitat que hi havia a l’interior dels locals es va ampliar també a les terrasses.

Això implica que quan finalitzi la vigència de l’última pròrroga ja no es tornarà a aplicar: en el cas de vint-i-sis municipis del Segrià acaba demà dimecres i en el de Lleida ciutat i sis municipis del Baix Segre finalitza dijous.

En canvi, les restriccions reforçades es mantindran durant quinze dies en 19 municipis de la Noguera, ja que el Procicat considera que la incidència de la Covid-19 és encara alta en aquesta zona. De fet, en aquesta comarca el risc de rebrot es manté alt (ho és a partir dels 100 punts i a la Noguera l’índex era ahir de 218), encara que està per sota del Pla d’Urgell (256), l’Urgell (358) i el Pallars Sobirà (252).

En canvi, la velocitat de propagació del virus a la Noguera segueix per sota d’1 (0,79), cosa que implica que cada malalt encomana de mitjana menys d’una persona més.

Quant al Segrià, el risc de rebrot se situa en 101 i la velocitat de contagi, en 0,76.

“És una oportunitat per guanyar confiança”

El sector de l’hostaleria i la restauració es va felicitar ahir per l’esperat anunci del final de les restriccions, encara que es mantenen en dinou municipis de la Noguera quinze dies més.

El gerent de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, va dir que és “una oportunitat per demostrar que podem desenvolupar l’activitat amb normalitat i conviure amb la gestió del coronavirus”.

Es tracta, va afegir, de “guanyar confiança” al sector, que durant mesos s’ha lamentat d’una criminalització quant a la responsabilitat de contagi del virus. El sector turístic ha estat un dels grans damnificats per la pandèmia, ja que bona part de les restriccions d’activitat l’han assenyalat directament. Malgrat tot, tancarà la temporada d’estiu amb un balanç dispar, ja que mentre que els bars i restaurants del pla han acusat els límits als aforaments, el Pirineu ha registrat un ple total d’establiments a l’agost, i fins i tot alguns dies de setembre com el cap de setmana passat. Aquestes dades contrasten amb els resultats negatius que s’han donat a la costa catalana aquest estiu.

tracking