SEGRE

La Diputació de Lleida destinarà 34 milions d'euros als plans de suport als ajuntaments i a la salut

Una partida de 19 milions d'euros està destinada a inversions en infraestructures que siguin de titularitat municipal

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb el vicepresident Jordi Latorre i el diputat de l'Àrea de Salut, Albert Bajona.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb el vicepresident Jordi Latorre i el diputat de l'Àrea de Salut, Albert Bajona.Diputació de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de la Diputació de Lleida ha presentat aquest dimecres els plans de suport als ajuntaments i en l'àmbit de la salut per a les pròximes anualitats, que suposaran una inversió total de 34 milions d'euros. Per una banda, s'ha previst una partida de 19 milions d'euros per al Pla de Cooperació Municipal per al finançament d'inversions dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de la demarcació 2020-21. Per altra, el Pla per al finançament d'inversions en matèria de salut de la diputació lleidatana per a les anualitats 2020, 2021 i 2022 destinarà 15 milions d'euros als ajuntaments i EMD. Els dos plans es debatran en el ple que la institució celebrarà aquest dijous.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha explicat que amb aquests plans, sumats als ja aprovats en mesos anteriors, la institució "esborra les subvencions i ajuts discrecionals" per dotar la diputació d'un sistema de suport econòmic als ajuntaments i consells comarcals "basat en la transparència, l'equitat, l'increment de les aportacions al món local" que i cerca "la millor eficàcia possible". En aquest sentit, ha reiterat l'aposta per la "governança republicana".

Talarn ha remarcat que, malgrat els "entrebancs" que ha comportat la gestió de covid-19, el govern ha estat capaç d'"activar" al món local de Lleida més de 20 milions d'euros a través de diferents intervencions, com el primer Pla de Xoc (també de les àrees de Cooperació Municipal i Salut) del mes d'abril; el Pla de la campanya agrària, el Pla de suport als serveis socials, el pla de l'IEI per reactivar la contractació d'activitats culturals; als quals cal sumar el Pla de Camins, la modificació del Pla d'Inversions Locals dels anys 2017 i 2018 que encara estaven pendents de pagar i altres plans financers com el del món de l'Esport i d'altres dues de les àrees d'Igualtat i Medi Ambient" que també s'aprovaran aquest dijous.

Un total de 19 milions per al Pla de Cooperació Municipal 2020-2021

El Pla de Cooperació Municipal previst per a les anualitats 2020 i 2021 compta amb una partida de 19 milions d'euros i està destinat a inversions en infraestructures que siguin de titularitat municipal o hagin estat cedides a l'ajuntament per un mínim de 30 anys, segons ha explicat el vicepresident Jordi Latorre.

Així, s'inclouen en aquest Pla inversions en terrenys; inversions de reposició d'infraestructures i béns destinats a l'ús general; inversions noves associades al funcionament operatiu dels serveis, i inversions de reposició associades al funcionament operatiu dels serveis. En tots els supòsits, hi entren conceptes com ara maquinària, instal·lacions tècniques i utillatge; elements de transport, mobiliari, equips per processos d'informació, o terrenys i béns naturals.

Dels 19 milions d'euros, 16 milions es repartiran entre tots els ajuntaments (excepte Lleida) i EMD del territori. En concret, l'Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 400.000 euros. Les EMD tindran una assignació de 8.000 euros per entitat, sumant un total de 432.000 euros. Finalment, 14.992.000 euros es distribuiran entre tots els ajuntaments de la demarcació –excepte la Paeria de Lleida i les EMD–.

Un 70% d'aquests recursos es repartiran mitjançant l'assignació d'una quantitat fixa per municipi; un 20% distribuïts de forma proporcional al nombre d'habitants de cada municipi, i un 10% distribuïts en funció del nombre de nuclis de població. Els municipis que són capital de comarca tindran, a més, una assignació addicional de 16.000 euros per entitat, fent un total de 176.000 euros.

Per a la resta, 1 milió d'euros es repartirà entre tots els municipis del Pirineu i l'Aran, i 2 milions entre tots els municipis del territori de Lleida amb una població inferior a 500 habitants i, aquells que tinguin una població entre 500 i 1.000 habitants i que a més hagin perdut població en relació amb la mitjana de població dels darrers 5 anys.

Els criteris que es faran servir per fer el repartiment de la partida vindran condicionats per les xifres oficials de població resultants de la revisió del Padró Municipal a 1 de gener del 2019 amb efectes de 31 de desembre del 2019.

En aquest sentit, Latorre ha explicat que el pla "té una mirada especial i preferent per als municipis més petits, en risc de despoblament i pirinencs, i és de caràcter bianual". A més, ha destacat que aquests recursos es podran destinar a diversos tipus d'inversions i que funcionaran com una bestreta, o sigui que seran adjudicats de forma immediata.

15 milions per al Pla d'inversions en matèria de salut

Pel que fa al Pla per al finançament d'inversions en matèria de salut de la Diputació de Lleida, anualitats 2020, 2021 i 2022, per als ajuntaments i EMD lleidatanes, compta amb una partida de 15 milions d'euros.

Es destinarà a inversions vinculades amb la millora i adaptació de les infraestructures de captació, emmagatzematge, distribució i dels sistemes de tractament i potabilització d'aigua destinada a consum; la millora i adaptació de les infraestructures de tractament de l'aigua en piscines municipals; la compra, reforma, construcció i/o adaptació d'equipaments per a ser utilitzats com a consultori mèdic local, tanatori, cementeri, sala de vetlla, així com altres equipaments de caràcter sociosanitari, i a les adquisicions d'equipament mèdic, mobiliari i altres que puguin tenir la consideració de béns inventariables per aquests equipaments.

En aquest cas també hi entren conceptes com ara maquinària, instal·lacions tècniques i utillatge; elements de transport, mobiliari, equips per processos d'informació, o terrenys i béns naturals.

La distribució serà de 800.000 euros per a l'Ajuntament de Lleida; 1,2 milions de suplement per als municipis de l'àmbit del Pirineu; i 13 milions d'euros per als ajuntaments i EMD del territori (600.000 euros de fix a repartir per a totes les EMD; 7 milions de fix a repartir entre tots els municipis, i 5,4 milions a repartir per a tots els municipis en funció del nombre d'habitants), segons ha explicat el diputat de l'Àrea de Salut, Albert Bajona.

tracking