SEGRE

ÉS OBLIGATORI PORTAR MASCARETA:ES RECOMANA L?ÚS:EXCEPCIONS:

Mollerussa i Alcarràs han posat més multes per les mascaretes que Lleida

A la Seu d'Urgell no n'han posat cap i a Tàrrega o Cervera han estat poques. Les policies locals de Mollerussa i Alcarràs han posat 128 i 150 multes, respectivament, des del 8 de juliol passat per no portar mascareta. En canvi, la Urbana de Lleida n'ha interposat tan sols 96 malgrat ser una ciutat molt més poblada. Aquestes xifres contrasten amb la Seu, on no n'han posat cap. La sanció als infractors és de 100 euros.

Ciutadans amb les mascaretes posades passejant ahir al migdia per l’Eix Comercial.

Ciutadans amb les mascaretes posades passejant ahir al migdia per l’Eix Comercial.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 8 de juliol va entrar en vigor l’ús obligatori de mascareta a Catalunya. La Generalitat també va aprovar paral·lelament un decret llei que establia un règim sancionador que, entre altres aspectes, va fixar en 100 euros la multa per no portar màscara o no fer-ne un ús correcte. La majoria de les actes de denúncia les han aixecat les policies locals amb resultats molt dispars en diferents localitats lleidatanes. En el cas de la ciutat de Lleida, la Guàrdia Urbana ha interposat 96 denúncies, la primera el 9 de juliol. Una xifra que contrasta amb les de localitats amb molts menys habitants com Mollerussa, amb 128 multes fins dijous passat, i Alcarràs, amb aproximadament 150. A l’altre extrem es troben casos com la Seu d’Urgell, on la Policia Local no ha imposat cap sanció i només ha fet advertiments; Tàrrega, que ha tramitat una desena de multes; i Cervera, amb poques. Unes xifres que varien enormement segons el criteri que apliquen les policies a cada localitat.

L’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, va explicar que “els primers dies vam ser contundents perquè hi havia el segon confinament al Segrià i, malgrat això, hi havia persones que no portaven mascareta i ja havien estat advertides”. En canvi, Jordi Fàbrega, alcalde de la Seu, va comentar que “la gran majoria” dels veïns “compleixen molt bé” amb l’obligació encara que s’ha detectat un “cert relaxament” (vegeu l’entrevista), informa C. Sans. El primer edil de Cervera, Joan Santacana, explica que “la majoria dels casos han estat com a conseqüència d’identificacions durant botellons o persones reincidents”, informa X. Santesmasses.

La Urbana només multa les persones que contesten amb males formes o fan cas omís de l’advertència

Per la seua part, a la capital del Segrià, segons explica la Paeria, s’han fet centenars d’advertències i només es multa qui contesta de males formes o fa cas omís del requeriment de l’urbà.

Fonts municipals van afegir que “qui demana disculpes, reconeix l’error i l’esmena se’n va amb només l’advertència dels policies”. Tan sols durant la primera quinzena d’aquest mes de setembre, els agents cívics han fet 280 advertències.

Quant a la tramitació, la conselleria de Salut és el departament responsable. Tanmateix, alguns ajuntaments han demanat gestionar-ho. És el cas del consistori de Lleida, que des de principis de setembre gestiona els expedients a través del departament de Seguretat Ciutadana, cosa que ha d’agilitzar el procés. A Alcarràs també ho faran després de rebre el vistiplau de Salut i només falta que ho aprovi el ple.

Tanmateix, i malgrat aquestes sancions, un estudi del grup d’investigació Biocomsc de la UPC mostra que, encara que un elevat percentatge de ciutadans utilitzen la mascareta en espais públics o quan s’ajunten amb desconeguts, només el 8% de mitjana la porta en reunions familiars i d’amics a l’aire lliure, la qual cosa explicaria l’augment de contagis.

tracking