SEGRE

SUCCESSOS DICTAMEN

La Generalitat rebutja indemnitzar les famílies dels rurals assassinats amb 777.321 euros

Al·legaven que Agricultura no els havia proporcionat les mesures de seguretat i protecció necessàries

Imatge d’arxiu de l’homenatge als rurals assassinats a Aspa.

Imatge d’arxiu de l’homenatge als rurals assassinats a Aspa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha desestimat la indemnització de 777.321,46 euros que les famílies dels dos agents rurals assassinats a Aspa per un caçador el 2017 reclamaven a la conselleria d’Agricultura en concepte de responsabilitat patrimonial. Concretament, les famílies de Xavier Ribes i David Iglesias van presentar la reclamació a l’entendre que la seua mort va ser “conseqüència de la falta de mesures de seguretat i protecció facilitades pel departament en l’exercici de les seues funcions com a agents rurals davant de persones armades”, per la qual cosa es va produir una omissió en matèria de riscos laborals. També afirmaven que hi va haver “inactivitat del departament, ja que eren coneixedors d’altres supòsits de risc succeïts en el passat sense que adoptessin canvis en els protocols d’actuació”. En aquest sentit, les famílies van argumentar que, si s’haguessin adoptat mesures com la de facilitar armilles antibales i patrullar amb un agent armat extra, “no s’hauria produït el fatal desenllaç”. A més, van recordar que el protocol d’actuació va canviar dos dies després de la tragèdia.

Tanmateix, la Comissió Jurídica Assessora, determina que els fets provats “evidencien que la producció del dany es deu a la intervenció determinant d’un tercer –el caçador–, aliè al funcionament del servei públic”, de forma que va ser “un esdeveniment lesiu molt difícil de prevenir”. La comissió afegeix que “igual que els agents no van tenir temps d’haver avisat amb els seus equips, es pot tenir per gairebé cert que tampoc no haurien pogut utilitzar les seues armes, i quant a la presència hipotètica d’un tercer agent, s’ha de tenir present que el caçador va disparar tres vegades abans de recarregar l’arma a fi de rematar-ne un”.

Finalment, assegura que “un fet delictiu tan greu i inesperat, sense precedents al Cos d’Agents Rurals, per una persona sobre qui l’Administració no té deures intuïtius o de vigilància, és la causa adequada i pròxima del dany”, per la qual cosa no hi ha un possible nexe causal amb una eventual omissió de l’Administració. “Altrament, s’estaria convertint l’Administració en una companyia d’assegurances universal de qualsevol dany” i que és rebutjada per la jurisprudència del Tribunal Suprem.

El caçador va ser condemnat a 45 anys de presó per dos assassinats

L’Audiència de Lleida va condemnar a 45 anys de presó Ismael Rodríguez Clemente, el caçador de 31 anys que va assassinar a trets dos agents rurals de Lleida al vedat de caça d’Aspa el 21 de gener del 2017. L’Audiència li va imposar 22 anys per cada assassinat i un per tinença il·lícita d’armes. També va fixar en 1.077.473 euros la responsabilitat civil pels danys causats a les famílies de les víctimes. Part de la indemnització, 300.000 euros, ha hagut de ser assumida per la companyia d’assegurances, segons va establir el TSJC.

tracking