SEGRE

ESQUÍ EQUIPAMENTS

L'EMD de Castellbò gestionarà Sant Joan de l'Erm al no licitar cap empresa interessada

El concurs per a la direcció del refugi i la pista d'esquí ha quedat desert en dos ocasions || En temporada de neu generarà de 15 a 20 llocs de treball, i el consistori primarà contractar els veïns

Imatge d’arxiu de l’estació d’esquí de fons de Sant Joan de l’Erm, a Montferrer i Castellbò.

Imatge d’arxiu de l’estació d’esquí de fons de Sant Joan de l’Erm, a Montferrer i Castellbò.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vila i Vall de Castellbò, EMD que pertany a Montferrer i Castellbò, ha acordat assumir la gestió de l’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm i el refugi de la Basseta, que forma part del mateix complex, després que els dos últims intents de licitació hagin quedat deserts. L’anunci, fet públic dimecres a la nit en una reunió amb els veïns de la vall, passa per la contractació inicial d’un equip de quatre persones, de les quals una ja ha estat designada com a gerent, per tirar endavant el projecte. El traspàs de la gestió està previst per a l’1 d’octubre. Fonts de l’entitat menor van explicar que prioritzaran la contractació de veïns del municipi.

De fet, de la plantilla inicial, tres són del municipi i el quart, de la comarca de l’Alt Urgell. En temporada d’hivern calculen que necessitaran d’una plantilla d’entre 15 i 20 persones, i no descarten convocar una borsa de treball per anar cobrint les places.

L’ajuntament demanarà el 2021 una ampliació de fins al triple del pressupost actual

Quant al pressupost, l’EMD va explicar que per acabar l’últim trimestre de l’any “no farà falta tocar el pressupost de l’entitat menor”, però per a l’exercici del 2021 “haurem de demanar una ampliació del pressupost a l’ajuntament (Montferrer i Castellbò), que encara estem estudiant i que podria passar per haver de duplicar, o fins i tot triplicar, la xifra habitual”. El pressupost del 2020 ha estat d’uns 130.000 euros. L’ens veu el nou model de gestió com “una nova oportunitat per a la vall”, ja que “els beneficis seran íntegrament per als nostres veïns”, van assegurar. L’EMD havia intentat en dos ocasions adjudicar la gestió. La primera, l’octubre del 2019, per 340.800 euros i un període de 12 anys.

Les dos empreses que es van presentar no complien els requisits de la pedania, per la qual cosa no es va poder adjudicar. La segona vegada que es va fer la convocatòria, la primavera passada, va incloure incentius per captar l’interès de particulars o empreses perquè es fessin càrrec amb l’explotació i la direcció de tot el domini.

Destacava l’ampliació del període de la concessió de 12 a 15 anys i s’eximia l’adjudicatària de carregar amb el manteniment de la carretera fins al refugi. Tanmateix, no van rebre cap proposta.

La pedania ha garantit sempre l’obertura del complex, que ha continuat en funcionament amb pròrrogues de la concessionària, que s’ha fet càrrec de l’explotació durant 20 anys i ja havia anunciat la intenció de no optar a la renovació.

L’esquí nòrdic genera un impacte de set milions al Pirineu Les set estacions de nòrdic de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars Sobirà (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles de Cerdanya, Aransa, Guils Fontanera, Tavascan i Virós-Vall Ferrera), agrupades sota la Mancomunitat per a la Promoció de l’Esquí Nòrdic, i els cinc refugis que es reparteixen pel territori (Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles, Tavascan i Virós-Vall Ferrera) generen fins a 170 llocs de treball equivalents a temps complet. L’impacte econòmic és de 7 milions d’euros (6,12 per cada euro gastat en tiquets i lloguer de material), segons un estudi publicat fa tres anys. El problema d’aquestes estacions és l’alta dependència que tenen de la neu natural, ja que no totes tenen canons de producció de neu artificial. Precisament, Sant Joan de l’Erm va ser pionera en aquest sentit. Els complexos de nòrdic van rebre la temporada 2016-2017 uns 69.000 visitants.

tracking