SEGRE

REGULACIÓ ESPAIS NATURALS

L'aglomeració de turistes en espais naturals de Lleida aboca a regular l'accés per protegir l'entorn

L'aglomeració de turistes en espais naturals aboca a regular l'accés per protegir l'entorn || Sectors excursionistes reclamen controls i hotelers critiquen les limitacions dels usos

Cues de turistes per fer-se fotos al cim de la Pica d’Estats el passat pont de la Diada.

Cues de turistes per fer-se fotos al cim de la Pica d’Estats el passat pont de la Diada.S. SELLÉS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les massificacions han estat la tònica aquest estiu en espais naturals i protegits del Pirineu de Lleida com el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el congost de Mont-rebei, a banda de les zones amb platges d’interior (Camarasa o Salàs de Pallars). Els col·lapses al medi natural han obert el debat sobre la necessitat de regular els accessos a aquests enclavaments amb l’objectiu de preservar l’entorn, reduir riscos i evitar que aquestes destinacions perdin la seua idiosincràsia com a llocs de calma. Entitats excursionistes han reclamat aquesta setmana una ordenació d’accessos en punts concrets del territori després de les imatges del pont de la Diada de cues per fer-se una foto a la Pica d’Estats.

El director del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran, Marc Garriga, admet que aquest estiu s’han batut tots els rècords de visitants i que juntament amb l’EMD d’Àreu i l’ajuntament d’Alins, titulars de 5.000 hectàrees de la zona forestal, ja treballen en la creació d’una ordenança que reguli l’accés i permeti augmentar la seguretat dels visitants, ja sigui optimitzant les places dels vehicles que pugen fins als aparcaments o prioritzant la contractació de transport públic.

El volum de visitants afavoreix el sector turístic i hoteler, que demana una regulació integral

Al Parc Nacional d’Aiguestortes i Estany de Sant Maurici l’accés motoritzat està restringit al servei de taxis del parc, encara que als pàrquings és on es registra una concentració de visitants més gran.

A Mont-rebei s’està tramitant un regulació i és necessari fer reserva prèvia per al pàrquing de la Masieta.

Per la seua part, la Federació d’Hostaleria de Lleida ha reclamat una gestió integral dels espais naturals, també turísticament, perquè és un dels motors essencials de l’economia i s’ha de gestionar correctament. S’ha mostrat crítica amb limitar els usos del parc natural i ha apuntat que les massificacions són puntuals, “una situació excepcional” i que fa falta una “sensibilitat turística” en la naturalesa.

Ajuntaments i agents locals es mostren favorables a una regulació i la secretària de Medi Ambient de la Generalitat, Marta Subirà, va incidir en la necessitat de trobar un equilibri entre el lleure, preservar la naturalesa i l’aprofitament turístic. “La regulació no serà homogènia, sinó específica”, va dir

Ho ha fet en un mes d’agost que ha registrat els millors números d’ocupació dels últims deu anys. El gran volum de turistes ha afavorit l’economia local en plena crisi per la Covid.

D’aquesta forma, s’han limitat la zona de l’Artiga de Lin, Varradòs, Aiguamòg o Bausen, amb barreres als pàrquings i prohibint l’accés quan han estat complets.

Aran controla els aforaments en els espais naturals La Val d’Aran ha començat aquest estiu a controlar l’aforament en els principals enclavaments naturals per garantir la seguretat i evitar aglomeracions.

Cues de turistes per fer-se fotos al cim de la Pica d’Estats el passat pont de la Diada.

Cues de turistes per fer-se fotos al cim de la Pica d’Estats el passat pont de la Diada.S. SELLÉS

Cues de turistes per fer-se fotos al cim de la Pica d’Estats el passat pont de la Diada.

Cues de turistes per fer-se fotos al cim de la Pica d’Estats el passat pont de la Diada.S. SELLÉS

tracking