SEGRE

ENERGIES RENOVABLES

La Generalitat permet tramitar a Lleida dotze centrals solars i cinc parcs eòlics més

Després de rebutjar mitja dotzena de plantes fotovoltaiques i aprovar onze projectes per instal·lar molins de vent en mesos anteriors || Els panells solars sumarien una potència de 160 megawatts

Una instal·lació recent de plafons solars al municipi d’Almacelles.

Una instal·lació recent de plafons solars al municipi d’Almacelles.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat permetrà tramitar a Lleida els projectes d’una dotzena de grans centrals solars, que sumen centenars d’hectàrees de superfície i una potència conjunta de 160 megawatts (MW). També podran iniciar el tràmit cinc parcs eòlics previstos a la Segarra i el Solsonès. Tots han obtingut des del mes d’agost passat el vistiplau de la ponència d’energies renovables. Aquest organisme aplica una tria inicial per evitar que el nou boom de les energies netes col·lapsi l’administració amb una allau de propostes que no s’havia vist mai fins ara. Molts altres s’hauran de sotmetre al vistiplau en els propers mesos.

Els dictàmens favorables de la ponència de la Generalitat arriben després que, en mesos anteriors, aquest mateix organisme rebutgés gairebé tots els projectes per a centrals solars que va examinar a les comarques de Lleida. Fins al mes de juliol passat n’havia desestimat mitja dotzena, a l’incloure terrenys de regadiu o on estava previst implantar regs; o bé perquè afectaven jaciments arqueològics. Ara, en canvi, ha donat el vistiplau preliminar a grans superfícies de panells solars al Segrià, les Garrigues, la Noguera i la Segarra.

Entre aquestes destaquen les quatre plantes de 50 MW cadascuna que el grup Ignis projecta a Alcarràs. Dos han estat rebutjades, i les altres dos podran seguir la tramitació davant de la Generalitat. Són les més grans previstes que s’han previst fins a la data a Catalunya.

Fonts pròximes al projecte van indicar que podrà seguir endavant amb 100 MW de potència i que el promotor podria modificar les rebutjades per intentar obtenir l’aprovació del Govern. La ponència ha emès també un informe favorable sobre la gran central solar de 30 MW que Eolia Tarraco projecta entre la Granadella i Llardecans. Pel que fa als cinc parcs eòlics, són quatre que inclouen sòl a la Segarra i un al Solsonès, al municipi de Pinós.

Se sumen als onze que la ponència d’energies renovables ha autoritzat fins a la data a les comarques de Lleida, especialment a la Segarra.

En aquesta i les comarques veïnes, l’alta acumulació de molins que s’hi preveu és objecte de protestes.

tracking