SEGRE

COMARCAS

Assaig a Soses per ampliar l'ús de purins en fruiters

En el marc d'un projecte Life finançat per la UE |

Imatge d’arxiu d’una cisterna aplicant purins.

Imatge d’arxiu d’una cisterna aplicant purins.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una finca de presseguers de Soses acull assajos d’un projecte Life finançat per la UE i liderat per la Generalitat per ampliar l’ús de purins com a fertilitzant en arbres fruiters. L’objectiu és ampliar la superfície on aplicar dejeccions ramaderes i el període de temps en què és possible fer-ho. Amb això s’espera donar sortida als excedents de les granges, evitar la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies i reduir els adobs minerals en l’agricultura. Els primers resultats es van donar a conèixer ahir, en una jornada tècnica telemàtica en el marc de la Fira de Sant Miquel.

La parcel·la on es porten a terme les proves a Soses aplica la fracció líquida dels purins al sòl a través del sistema d’irrigació. És un mecanisme que es fa ja en explotacions agràries, encara que en aquest cas, les proves pretenen demostrar que és possible aplicar-ho en fruiters més enllà del termini límit actual, seixanta dies abans de la collita. Josep Rufat, investigador de l’Irta, va exposar que els purins s’apliquen sense contacte amb fulles ni fruites, i que les primeres analítiques apunten que és segur des del punt de vista sanitari. L’empresa Hidromàtic, que ha desenvolupat maquinària per a això, va assenyalar que s’han de tenir en compte qüestions com el baix contingut en nutrients de la fracció líquida dels purins, que obliga a fer servir grans quantitats per alimentar els arbres; i la seua composició variable.

Per la seua part, Jordi Tugues, tècnic del servei de Gestió Mediambiental d’Agricultura, va exposar que en altres finques s’estan provant prototips elaborats per la Universitat de Torí la finalitat de la qual és facilitar l’aplicació de purins en explotacions de fruiters, en les quals la maquinària sovint no pot maniobrar. Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia, va destacar la necessitat d’evitar la contaminació d’aqüífers.

tracking