SEGRE

ORGANISMES GESTIÓ

Els plets per l'aigua amenacen projectes de futur a la Segarra

El consell ha gastat més de 50.000 euros en judicis, el mateix que els ajuntaments

Els dipòsits d’aigua de Cervera.

Els dipòsits d’aigua de Cervera.X.SANTSMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els plets entre alcaldes i consell pel proveïment d’aigua a la Segarra posen en joc el futur dels projectes pendents per la poca capacitat d’endeutament que té l’entitat comarcal. Segons va explicar el seu president, Francesc Lluch, de moment, la defensa dels cinc plets presentats ja ha suposat un desemborsament de més de 50.000 euros, “quantitat similar a la que deuen haver gastat els ajuntaments i no hi ha manera d’assolir un acord ja que l’altra part no es presta a dialogar”, referint-se als alcaldes de Sant Ramon, Aleix Bochaca, i de Talavera, Ramon Trullols, als quals el dia 16 se’ls va proposar una taula de diàleg per arribar a un acord però no hi van assistir. Val a assenyalar que el mes de juny passat va succeir una cosa similar. A més a més, ara, Bochaca i Trullols han portat a cassació i al Tribunal Suprem el contenciós guanyat pel consell al març per les competències sobre l’aigua. Lluch va enviar ahir dijous una tercera carta en què demanava una reunió per solucionar el problema.

Per la seua banda, el consell va impugnar la sentència del TSJC favorable als alcaldes de Sant Ramon, Tarroja, Granyena, Granyanella i Talavera sobre les noves tarifes de l’aigua que igualaven el preu a tota la comarca ja que abans Cervera i Guissona pagaven el 80 per cent del cost. Els alcaldes van argumentar que les tarifes es van aprovar sense seguir la tramitació preceptiva. Es tracta del contenciós de més problemàtica i quantia i que, segons Bochaca, es resoldrà aquest mes d’octubre. Segons va assenyalar l’alcalde, si el TSJC ratifica la sentència inicial, el consell haurà de tornar part dels diners cobrats en els últims quatre anys a dinou municipis i tornar a la tarifa antiga. “És una guerra per capítols en la qual he hagut de saltar molts murs i aguantar moltes pressions”, va dir.

En aquest sentit, per a Lluch “l’únic que provoca són condicions al normal funcionament de l’entitat comarcal”. La resta de contenciosos fan referència a infraestructures per determinar si pertanyen al consell o als ajuntaments, com la connexió del Segarra-Garrigues, a l’haver-la aprovat només al consell sense haver-se fet abans en cada ajuntament.

Cinc contenciosos que enterboleixen la relació de Junts i ERC a la comarca La resolució d’aquests conflictes serà l’últim capítol d’un total de cinc contenciosos liderats per l’alcalde de Sant Ramon, de Junts, contra el consell, liderat per ERC. Ja el 2016 van iniciar les tramitacions per via judicial. Segons Francesc Lluch, “posar fi a aquests contenciosos és clau per resoldre l’històric conflicte entre ERC i Junts [abans CiU] a la Segarra”.

tracking