SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Prorroguen de nou el cas Boreas

Es compleixen dos anys de l'operació que va costar el càrrec a l'expresident de la Diputació Joan Reñé i els investigats encara no han declarat al jutjat || La instrucció per suposades adjudicacions irregulars s'allarga fins al juliol del 2021 i un possible judici tardarà com a mínim mesos

Un moment de l’escorcoll de la Diputació pel cas Boreas el 2 d’octubre del 2018.

Un moment de l’escorcoll de la Diputació pel cas Boreas el 2 d’octubre del 2018.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida ha prorrogat un altre any la instrucció per l’anomenat cas Boreas, que va costar el càrrec a l’expresident de la Diputació de Lleida Joan Reñé. Divendres vinent es compliran dos anys de l’escorcoll de la corporació provincial que va destapar aquest cas i els 24 investigats encara no han declarat al jutjat. Fonts judicials han explicat a aquest diari que està previst que d’aquí a un parell de setmanes els Mossos d’Esquadra entreguin les conclusions de la investigació policial al jutjat, la qual cosa engrossirà la quinzena de volums que ja suma la causa, amb més de 5.000 folis. El cas Boreas investiga suposades adjudicacions irregulars d’obra pública per part de la Diputació presidida per Reñé en connivència amb un lobby d’empreses. Cap de les 24 persones investigades per aquesta causa –entre elles, a més de Reñé, els que eren el 2018 cap d’Organització i Gestió de la corporació provincial (Marlen Minguell) i enginyer en cap de Vies i Obres (Enrique Regaño, que segueix a la Diputació)– ha declarat al jutjat per la causa principal d’aquest cas. Sí que ho han fet alguns per peces separades de la investigació, algunes d’arxivades, però no per la principal. Respecte a aquesta, la jutge va preferir esperar que s’acabés tota la investigació policial abans de prendre les primeres declaracions judicials. Podria haver practicat interrogatoris parcials a mesura que avancés la investigació, però ha preferit deixar-los per al final. La jutge ha fet aquest estiu l’última pròrroga d’instrucció fins a finals de juliol del 2021. Una reforma que va entrar en vigor precisament el mes de juliol passat li ha permès prorrogar per un any i no només, com fins ara, per sis mesos. Les possibles pròrrogues són infinites. Si, com se suposa, els Mossos d’Esquadra entreguen les conclusions d’aquí a un parell de setmanes, les primeres declaracions judicials es produiran en els dies següents abans de finalitzar la instrucció i anar a judici, si així ho estima la jutge. En aquest supòsit, el possible judici tardaria com a mínim diversos mesos.

Persones del seu cercle consultades afirmen en l’actualitat que l’envergadura d’aquella operació no sembla quadrar amb la dilatació de la instrucció del cas, que semblava comptar amb proves més concloents. Per la seua part, els grups amb representació a la Diputació coincideixen a proclamar el seu respecte al procés judicial, però incideixen que la prolongació del cas perjudica la mateixa institució.

Una operació de gran impacte que va llastar la carrera política de Reñé L’operació anticorrupció anomenada Boreas es va portar a terme des de primeres hores del 2 d’octubre del 2018 i va acabar amb la detenció de 26 persones. L’impacte va ser de gran calat i es van repetir les imatges del llavors president de la Diputació, Joan Reñé, traslladat pels Mossos a la comissaria. Va ser el principi del final de la seua carrera política. Fins ara. Nou dies després va presentar la dimissió. Actualment continua sent alcalde de Fondarella després de renovar la majoria absoluta el 2019.

tracking