SEGRE

ENTREVISTA ESQUÍ I COMUNICACIONS

«El 2021 eliminarem passos a nivell a Balaguer, Térmens i Vallfogona»

El president de Ferrocarrils avança les principals inversions en la línia de tren Lleida-la Pobla de Segur, així com les dels complexos d'esquí d'Espot, Port Ainé i també Boí Taül, que ja gestiona

Els dos trens de la línia ahir a Balaguer.

Els dos trens de la línia ahir a Balaguer.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller Calvet va anunciar divendres el projecte per renovar Rodalies. Quins són els terminis?

Primer hi ha d’haver un acord d’Executiu aquest mes d’octubre. Començarem a preparar els plecs de condicions per als nous trens i els licitarem el primer semestre del 2021, s’adjudicaran també el 2021, es construiran en dos anys i funcionaran el 2024.

Alguns tenien por que el tram de Balaguer a la Pobla de Segur de la línia de la Pobla quedés en l’oblit...

No. Però ha passat de tot: des d’un temporal fins a la pandèmia. El tren reparat havia de posar-se en marxa amb el Tren dels Llacs però finalment serà la setmana que ve [per ahir].

Es pot millorar la demanda entre Balaguer i la Pobla?

De Lleida a Balaguer funciona molt bé. L’any passat vam aconseguir un rècord històric de 250.000 viatgers. Tenim marge i el tercer tren ho possibilitarà. Esperem que l’aposta pel baixador del polígon funcioni, però aquesta és una qüestió que ens implica a tots.

Quines són les pròximes inversions en la línia?

El 2020 la inversió ascendeix a 10 milions d’euros i el 2021, 7 més. A més de manteniment i talussos, entre altres intervencions, suprimirem els pasos a nivel de Térmens, Vallfogona i Balaguer.

Pel que fa a l’esquí, quines inversions es duen a terme a Port Ainé, Espot Esquí i Boí Taüll?

Tenim diversos objectius. El primer: les inversions d’aquest any i el manteniment, que estaran a punts el 30 d’octubre. Estem ultimant els protocols Covid. També estem acabant de definir el sistema tarifari perquè qualsevol que compri un forfet de temporada tingui una garantia si la campanya acaba abans. I, especialment, treballem en la digitalització, una cosa que encara falta aquest sector.

Ja han assumit Boí Taüll?

Des de l’hivern passat ho vam gestionar juntament amb la conselleria d’Empresa. Quedaven serrells per al traspàs i s’ha de produir en unes setmanes o mesos. Però ja treballem com si fos de FGC.

Hi haurà forfet conjunt de les tres estacions?

No té gaire sentit. El que hi haurà, amb la nova política de digitalització, és una plataforma que permetrà la compra de forfet de qualsevol estació de Ferrocarrils i Boí Taüll amb el mateix suport.

El llibre blanc de l’esquí planteja una nova porta d’entrada a Boí Taüll. Ho contempla FGC?

El pla de transitorietat de Boí Taüll preveu procurar els mitjans per gestionar en els pròxims deu anys l’activitat actual i la millora del pàrquing, accessos i instal·lacions. I, sobretot, obrir la porta a l’esquí de muntanya, que és una de les grans possibilitats d’aquesta estació. Es tracta d’ampliar els usos sense ampliar el domini esquiable. Existeix la possibilitat que sigui modalitat olímpica d’aquí a uns anys i figuraria a la candidatura de Barcelona-Pirineus. Sabem que la vall Fosca veu en aquesta zona una de les possibilitats de desenvolupament més enllà del projecte fallit. Aquesta modalitat no requereix grans inversions ni infraestructura.

Hi haurà forfet?

No. El que volem és donar serveis complementaris. Des de l’any passat tenim un carnet que pot utilitzar la gent que practica esquí de muntanya per utilitzar serveis de les estacions i poden optar a dos trajectes en remuntador.

En marxa el segon tren de la Pobla després de vuit mesos El temporal Glòria va fuetejar diverses comarques de Lleida el 23 de gener i va avariar una de les dos màquines que operen a la línia de la Pobla al xocar contra una roca caiguda a les vies del tren. La firma Stadler va assumir-ne la reparació, que va acabar al juliol, però va retardar la certificació de l’obra per la Covid i va enviar finalment els seus delegats a Itàlia. A l’espera que arribi el tercer comboi adquirit, el segon es va posar en marxa ahir de nou després de vuit mesos i amb plena normalitat.

tracking