SEGRE

ECOLOGIA ESPÈCIES

Buidatge parcial per millorar la qualitat de l'aigua de l'estany d'Ivars i Vila-sana

Començarà dijous vinent i permetrà descobrir la presència d'espècies invasores

L’estany d’Ivars d’Urgell i Vila-sana.

L’estany d’Ivars d’Urgell i Vila-sana.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consorci de l’Estany d’Ivars d’Urgell i Vila-sana ha aprovat dur a terme un buidatge parcial d’aquesta llacuna amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de les aigües. Així ho va anunciar ahir el seu president executiu, Rafel Panadés. El procés començarà demà dijous i la intenció és que el nivell baixi un metre i vint centímetres, segons va explicar el biòleg Antoni Palau, membre del comitè d’experts de l’Estany. “És un buidatge controlat, necessari per rejovenir les aigües”, va remarcar. Així es vol frenar el procés d’eutrofització de l’aigua, originat per la gran quantitat d’espècies que viuen a la zona (entre les quals, la carpa) així com algues, que redueixen el nivell d’oxigen. També permetrà descobrir la presència d’espècies invasores com el musclo zebra o el cranc americà. “Sabem que el buidatge parcial és una de les millors eines per combatre’ls”, va remarcar Palau, que va afegir que “saber que tens un problema és el primer pas per resoldre’l”.

La previsió inicial és completar aquest buidatge parcial al novembre, encara que el consorci “està obert a possibles necessitats d’adaptació”, en funció de la resposta que tingui aquest espai natural a mesura que es redueixi la profunditat de les aigües. Posteriorment, es començarà a introduir aigua nova, un procés que s’accelerarà i completarà a la primavera, a l’inici de la temporada de reg.

Un prova experimental que podria repetir-se d’aquí a uns 7 anys El biòleg Antoni Palau va remarcar ahir que el buidatge parcial “és una prova experimental que pretén emular els períodes de sequera intensa propis del clima mediterrani”. Va assegurar que, en el cas de l’estany del Pla, és aconsellable portar a terme aquest procés en intervals d’entre set i nou anys. Des del Consorci es va remarcar que el projecte ja s’ha negociat amb els regants del Canal d’Urgell i que es durà a terme en un any en què la reserva d’aigua està garantida. L’estany és la llacuna més gran en superfície de l’interior de Catalunya (126 hectàrees) i hi habiten fins a 250 aus diferents, entre altres espècies. L’original va ser dessecat el 1951. El nou estany va començar a omplir-se el 2005, procés que es va acabar el 2009.

tracking