SEGRE

OCUPACIÓ ADMINISTRACIÓ

El 50% de la plantilla porta a judici la Paeria de Cervera per acabar amb la temporalitat

El 84 per cent dels treballadors no tenen plaça fixa i l'ajuntament preveu resoldre aquesta situació en dos anys || Alguns contractes per obra o servei tenen més de vint anys d'antiguitat

Imatge de la façana de l’ajuntament de Cervera.

Imatge de la façana de l’ajuntament de Cervera.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Divendres que ve se celebrarà a Lleida la vista oral d’un judici contenciós administratiu instat per la demanda de més de la meitat de la plantilla dels treballadors de la Paeria de Cervera (73 en total). Denuncien que tenen un contracte temporal o per obra i servei que en alguns casos s’ha prolongat 25 anys. Es tracta d’una situació que s’ha anat arrossegant després del mandat de l’alcalde Joan Salat (1995), que va ser l’últim primer edil a regularitzar la plantilla de treballadors. Segons l’actual alcalde, Joan Santacana, “si guanyen, i desitjo que guanyin, aconseguiran un contracte indefinit”. És a dir, seria el primer pas per començar a consolidar la plaça. Tanmateix, la preocupació del col·lectiu va més enllà. Així, en els propers dos anys la Paeria projecta consolidar la totalitat de llocs de treball. En altres paraules, obrir les portes a un concurs, tal com projecta la regularització de llocs de treball que es va aprovar el mandat anterior. Per aquesta regularització hauran de passar tant els temporals com els indefinits, és a dir el 84% dels treballadors de la Paeria, 73 si descomptem la Policia Local (10) i els 36 treballadors del conservatori. En aquest últim organisme municipal, els temporals també han presentat una demanda judicial idèntica. L’alcalde va reconèixer que la situació “genera malestar i sofriment entre els treballadors, però no es pot continuar mantenint en el temps aquesta situació de precarietat laboral”, va reconèixer.

L’avantatge que tenen els que aconsegueixin un contracte indefinit és que mantindran un lloc de treball malgrat que puguin perdre la plaça en concurs.

La regularització de llocs de treball contempla durant l’any 2021 que es consolidin les places dels treballadors amb contracte indefinit, mentre que la regularització dels llocs de treball temporals es projecta per al 2022. Segons van explicar ahir els treballadors, primer es va intentar arribar a una conciliació prèvia al contenciós administratiu.

La temporalitat o interinitat afecta la majoria de corporacions públiques. És tan elevada que l’Estat va intervenir en l’assumpte i va provar de reduir-la. Els pressupostos generals del 2018 contemplen, en aquest sentit, que al llarg d’aquest 2020 les administracions públiques redueixin la taxa de temporalitat a només el 8 per cent de la plantilla.

Un estiu gairebé sense policia a les nits al superar les hores extres Al març, la pandèmia va dissoldre el servei de patrulles mixtes de la policia a Cervera (un mosso i un urbà) que funciona des de fa anys. Això va portar que els policies locals haguessin de coordinar-se la feina per oferir dos efectius per patrullar a les nits, i així ho van mantenir fins al final de l’estat d’alarma el mes de juliol passat. Una vegada superat el màxim de 80 hores extres anuals, es van negar a fer més hores, cosa que ha portat que a l’estiu moltes nits no hi hagi hagut patrulla. L’alcalde, Joan Santacana, ha demanat un reforç als Mossos d’Esquadra. A aquesta situació s’afegeix que durant aquest temps hi ha hagut dos baixes i una comissió de serveis: dels deu policies la plantilla només han pogut comptar amb set. Aquesta setmana ha començat un nou agent i queda pendent resoldre dos vacants. Es calcula que en aquest temps hi ha hagut una reducció del servei entorn del 30% de la jornada.

tracking