SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Arxiven la causa per obres a la Seu al no apreciar indicis de delicte

Al considerar que els tràmits per a una nova urbanització es van ajustar a la llei || Un any i mig després de l'escorcoll de la Guàrdia Civil a l'ajuntament

L’escorcoll de la seu de l’ajuntament el 28 de març del 2019.

L’escorcoll de la seu de l’ajuntament el 28 de març del 2019.C. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat de primera instància i instrucció número dos de la Seu ha arxivat la causa oberta el març del 2019 per investigar presumptes irregularitats en la concessió de llicències d’obres per a la urbanització de la Baixada del Molí. El llavors alcalde, Albert Batalla; el seu primer tinent d’alcalde, Jesús Fierro, i el secretari municipal van ser investigats per suposats delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i negociacions prohibides a funcionaris. Un any i mig després, la interlocutòria judicial declara el sobreseïment al considerar que no hi ha indicis que cap d’ells cometés cap delicte en la tramitació. Batalla, per la seua part, va afegir que aquesta resolució és ja ferma, després d’haver expirat el termini per recórrer-la.

Les diligències van començar arran d’una denúncia anònima, que va donar pas a una querella de la Fiscalia i a un gran desplegament de la Guàrdia Civil el 28 de març del 2019 per obtenir documentació a la seu de l’ajuntament.

Una denúncia anònima va derivar en una querella de Fiscalia i l’escorcoll de la seu del consistori

La interlocutòria de sobreseïment estableix que les llicències “van ser concedides complint les normes administratives” i que “tampoc no s’han acreditat contactes, vincles o relacions espúries entre la promotora i la junta de govern, ni amb cap dels seus membres, ni molt menys amb els tècnics que van emetre els informes favorables”. Descarta que el consistori modifiqués la planificació urbanística amb la finalitat de beneficiar l’empresa i apunta que, si bé una sentència del TSJC va declarar nul aquest canvi, l’execució de la interlocutòria corresponia a la Generalitat i descarta que el consistori intentés impedir-ho.

D’altra banda, el jutjat d’instrucció ha constatat que el promotor va ocupar una superfície de 14 metres quadrats de sòl públic i considera que la solució adoptada per reparar la situació, vendre la parcel·la ocupada a l’empresa, era plenament legal i es va dur a terme seguint el procediment establert.

Batalla valora la decisió com un aval a la gestió del consistori

Batalla va valorar que l’arxivament de la causa avala que l’actuació del consistori “ha estat sempre conforme a la legalitat”, tant des del punt de vista tècnic com de les decisions polítiques”. Tanmateix, va advertir que la denúncia anònima que va donar peu a la investigació inclou també altres qüestions “per les quals encara no hem declarat” i va explicar que l’autorització de les obres de la Baixada del Molí es va abordar com a peça separada. “Estem a disposició de la justícia per abordar qualsevol altre dubte sobre la gestió municipal”, va dir l’exalcalde, ara retirat de la política activa. Va recalcar que ho farà amb “plena tranquil·litat de consciència i amb ganes de demostrar l’honorabilitat personal i institucional” dels antics responsables polítics de l’ajuntament.

tracking