SEGRE

HISENDA ADMINISTRACIÓ LOCAL

El Govern central autoritza els ajuntaments a la fi a gastar els romanents per la pandèmia

Suspèn l'aplicació de la regla de la despesa i els objectius de dèficit almenys durant el 2020 i el 2021 || La Paeria de Lleida reclama un fons Covid per a totes les corporacions i la ministra diu que ho estudia

La ministra María Jesús Montero, al Congrés.

La ministra María Jesús Montero, al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar ahir al Congrés dels Diputats la suspensió de les regles fiscals per a aquest any i 2021. Això implica que deixa en l’aire la norma de la despesa, la qual cosa ja va avançar el passat dia 14 per al 2020, però sobretot obre l’aixeta perquè els ajuntaments puguin disposar lliurement dels seus romanents per fer front a la crisi econòmica derivada del coronavirus. Aquesta mesura implica una marxa enrere en la postura del Govern fins ara (vegeu les claus) i suposa suspendre les lleis Montoro d’estabilitat pressupostària després de vuit anys.

A Lleida, segons les últimes dades del ministeri d’Hisenda, 149 dels 231 municipis (un 64%), així com la Diputació, disposen de romanents, que sumen uns 205 milions, segons la xifres que estudia el Govern central sobre el tancament de l’exercici 2019. Tanmateix, no significa que tot vagi a afrontar la crisi social i sanitària. A la Diputació, segons fonts consultades ahir, disposarien d’uns 22 milions d’euros, ja que la resta estan compromesos amb altres partides.

150 corporacions de Lleida sumen al tancament del 2019 un superàvit de 205 milions, segons Hisenda

A banda del romanent i de la suspensió de la regla de la despesa, la nova proposta del ministeri implica aixecar l’exigència de destinar el superàvit a reduir deute i que els objectius d’estabilitat no actuïn com a límit a les inversions financerament sostenibles.

L’ajuntament de Lleida, molt crític amb les propostes fins ara del ministeri (va plantejar ajuts als ajuntaments que li cedissin el seu romanent, que no té la Paeria), va dir ahir que, encara que és un pas endavant, per al consistori és insuficient i va demanar la creació d’un fons Covid dotat de 5.000 milions que no deixi al marge les corporacions sense romanent, i la creació d’un altre fons per finançar el transport públic deficitari.

La ministra va assegurar que estudien crear un fons d’aquest tipus. També va assenyalar al Congrés que Europa ha demanat aquest mes als estats membres que mantinguin el 2021 la clàusula de salvaguarda, la qual cosa ha permès ara suspendre les regles fiscals. El Consell de Ministres l’haurà ara de tramitar.

tracking