SEGRE

ECOLOGIA BIODIVERSITAT

Comença el buidatge parcial de l'estany d'Ivars i Vila-sana onze anys després de recuperar-se

L'objectiu és millorar la qualitat de les aigües, un procés que culminarà aquest mes de novembre

Panadés, Accensi, Tella, Sánchez i Sangrà, encarregats de barrar el pas de l’aigua a l’estany.

Panadés, Accensi, Tella, Sánchez i Sangrà, encarregats de barrar el pas de l’aigua a l’estany.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estany d’Ivars i Vila-sana ja té una nova data per escriure en la seua història. I és que ahir va ser el dia en què es va començar el primer buidatge parcial, una acció que es porta a terme amb l’objectiu de millorar la qualitat de les seues aigües, onze anys després de culminar el procés de recuperació el 2009. L’acte va comptar amb la presència del president del consell comarcal, Rafel Panadés; el vicepresident de la Diputació, Ferran Accensi; la directora dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat i alcaldessa de Sidamon, Dolors Tella; l’alcalde d’Ivars d’Urgell, Joan Carles Sánchez, i el de Vila-sana, Joan Sangrà. Tots van aixecar de forma simbòlica la comporta que desembassarà l’aigua per aconseguir una reducció del nivell de l’aigua d’entre 1,10 i 1,20 metres.

La previsió del Consorci de l’Estany és concloure el buidatge parcial a mitjans de novembre. A partir de llavors es reprendrà el procés d’ompliment, que s’haurà de culminar a la primavera. Això aconseguirà, d’una banda, la reducció de matèria orgànica que recobreix bona part de l’estany, que a l’entrar en contacte amb l’atmosfera es rovellarà. Per una altra banda, permetrà descobrir si habiten a la zona espècies invasores, com el musclo zebra o el cranc americà, tal com va explicar ahir el biòleg Antoni Palau, que va aprofitar la jornada per recollir mostres de l’aigua de l’estany. Aquests exàmens es duran a terme durant tot el procés de buidatge per fer un control de la presència d’espècies al·lòctones. També s’estudiarà quina acció portar a terme amb les carpes, una espècie molt present a l’estany, que ha contribuït al procés d’eutrofització de les aigües.

Els treballs permetran descobrir la presència d’espècies invasores com el musclo zebra

El president del consell, Rafel Panadés, va destacar la importància social d’aquest espai natural, així com la seua rellevància econòmica. En aquest sentit, va destacar que encara que els seus visitants no podien apreciar que l’aigua “estava malalta”, era necessari trobar una solució per millorar la qualitat de les aigües per evitar que afectés la fauna i la flora de la zona. També va remarcar que aquest buidatge parcial es fa a l’hivern, l’època de l’any en què aquest espai rep menys visitants.

L’estany d’Ivars d’Urgell i Vila-sana va iniciar el seu procés de recuperació el 2005. Les aigües van arribar a la cota màxima quatre anys més tard. L’estany original va ser dessecat el 1951 i les seues terres es van dedicar a cultius. El nou estany ocupa una superfície de 126 hectàrees, que el converteixen en el més gran de la Catalunya interior.

Dessecat el 1951, es va tornar a omplir a partir del 2005

Embarcacions a l’estany abans que el dessequessin el 1951 / M.M.

El 28 de novembre del 2005 es va iniciar l’ompliment de l’estany. El Pla d’Urgell recuperava així un espai que va ser punt de reunió i escenari d’activitats com la pesca i la natació fins al 1951. Aquell any va ser dessecat, al·legant que l’aigua estancada afavoria la propagació del paludisme. L’antiga llera es va convertir en cultius.

tracking