SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Un boletaire de Malpàs, dotzè mort de l'any en accidents de muntanya

L'home es va precipitar per un talús de desenes de metres || Els familiars van donar la veu d'alarma quan es van adonar que l'octogenari no tornava a l'hora habitual i no responia a les trucades

Un efectiu que ahir va participar en la recerca del boletaire.

Un efectiu que ahir va participar en la recerca del boletaire.BOMBERS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un veí de Malpàs de 80 anys va morir ahir al caure quan buscava bolets en aquest poble del Pont de Suert. Els familiars de l’octogenari van donar l’avís als serveis d’emergència a les 13.41 hores a l’adonar-se que l’home no tornava a l’hora habitual i tampoc no contestava al telèfon. Immediatament, els Bombers de la Generalitat van activar un operatiu de recerca amb un helicòpter, efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE), una dotació del Grup Caní de Recerca i unes altres quatre dotacions terrestres del parc del Pont de Suert. També van participar en l’operatiu la unitat de muntanya i diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra, així com efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Els familiars van esperar els serveis d’emergència al costat del vehicle de la víctima, estacionat en una carretera a Malpàs, i des d’allà van començar els treballs de rastreig.

Els Bombers van rescatar una família perduda al nucli dels Prats, al Coll de Nargó

Després d’una hora de recerca, efectius del GRAE van localitzar el cos del boletaire als peus d’un talús de desenes de metres d’altura, i el van traslladar per terra fins al lloc en el qual es trobava la comitiva judicial.

Durant l’operatiu a Malpàs, els Bombers de la Generalitat també van rebre l’avís, a les 14.32 hores, d’altres boletaires que s’havien perdut al nucli dels Prats, a Coll de Nargó (Alt Urgell). Un home de 78 anys, una dona de 47 i un menor de vuit, de la mateixa família, es van desorientar al bosc i no trobaven el camí de tornada al seu vehicle. Segons van explicar els Bombers, l’helicòpter que s’havia activat per al primer rescat ja no era necessari –ràpidament s’havia trobat la víctima i la recuperació del cos era viable per terra−, i per aquest motiu va iniciar aquesta segona recerca.

Finalment, els efectius van establir contacte visual amb la família a les 15.32 hores. Cap dels tres rescatats no va requerir assistència mèdica, i per aquesta raó van ser guiats fins al lloc en el qual es trobava estacionat el seu vehicle.

Davant de l’augment de rescats dels últims mesos, els Bombers de la Generalitat recomanen extremar les precaucions en les activitats de muntanya i adequar-les al nivell dels participants. Els telèfons mòbils i l’aplicació de missatgeria WhatsApp són eines de gran ajuda per als serveis d’emergència, ja que permeten compartir la ubicació, i això facilita els treballs de recerca i rescat.

En aquest sentit, recomanen portar el mòbil amb la bateria carregada, avisar de la ruta si se surt sol, i utilitzar les diferents aplicacions per consultar el temps i la ruta.

A més a més, permeten orientar-se, i a sobre són una eina indispensable per poder alertar el 112. Les actuacions es disparen durant els caps de setmana, i les més habituals que porten a terme són per atendre persones desorientades o que han patit una caiguda o alguna mena d’indisposició.

Augmenten els accidents mortals de muntanya

L’any 2020 està sent tràgic pel que fa a accidents de muntanya a les comarques lleidatanes, amb un total de dotze víctimes mortals. L’últim d’aquests incidents es va produir dijous passat, quan agents de muntanya dels Mossos d’Esquadra i GRAE van localitzar a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici els cossos sense vida de la parella de metges lleidatans que havien desaparegut dilluns passat. Els joves es van veure sorpresos per un temporal, que va provocar una caiguda en picat de les temperatures i un fort vent. Un dels motius que explica aquest augment dels accidents és que, arran de la pandèmia, la pràctica d’activitats de muntanya s’ha disparat, ja que molts ciutadans catalans i del conjunt de l’Estat espanyol han optat per passar les vacances i dies festius lluny de destinacions massificades. Així doncs, en lloc d’anar a la platja o a l’estranger, han triat el Pirineu.

tracking