SEGRE

MEDI NATURAL FAUNA

Alerta davant l'arribada de la vespa asiàtica a Lleida des de Tarragona

La detecten a la Pobla de Cérvoles, on ja va aparèixer l'any passat || Aniquila ruscos d'abelles, perjudica l'agricultura i la picada és molt dolorosa

Un exemplar de vespa asiàtica al costat d’un altre de vespa comuna.

Un exemplar de vespa asiàtica al costat d’un altre de vespa comuna.Z.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals van confirmar ahir la presència d’exemplars de vespa asiàtica a la Pobla de Cérvoles. La van detectar diumenge passat, arran de l’avís d’un apicultor. Ja se’n van veure l’any passat en aquesta localitat de les Garrigues i l’ajuntament ha donat l’alerta davant d’aquesta nova aparició. És motiu de preocupació perquè colònies d’aquesta espècie invasora s’han establert ja en municipis de Tarragona limítrofs amb Lleida.

La vespa asiàtica és més gran i agressiva que les autòctones i la seua picada és molt dolorosa. Aniquila colònies senceres d’abelles i se n’apropia els ruscos, la qual cosa posa en perill la pol·linització de les plantes i, per tant, l’activitat agrícola.

S’han detectat colònies en municipis limítrofs amb Lleida com Poblet, Rocafort i Vimbodí

L’ajuntament de la Pobla va emetre un ban que insta els veïns a donar avís si troben algun exemplar per facilitar el seguiment.

Per la seua part, els Agents Rurals van indicar que es considera que hi ha una colònia quan es verifiquen tres albiraments. S’han confirmat en pobles de Tarragona pròxims a les Garrigues com Poblet, Rocafort i Vimbodí, on aquesta espècie ha proliferat en els últims mesos. La situació contrasta amb la d’anteriors aparicions de la vespa asiàtica a Lleida, de forma aïllada i sense continuïtat en el temps.

L’apicultor que va donar l’avís, Zacarías Sobrepere, va explicar que les vespes asiàtiques van arrasar l’any passat tot un eixam de l’abellar de la granja escola de la Pobla de Cérvoles. “El niu no deu ser gaire lluny”, va valorar. Va apuntar que es mouen en un radi d’uns cinc quilòmetres del niu, on “hi pot haver entre cinc mil i deu mil exemplars”.

Aparicions esporàdiques al Pirineu i dos comarques del pla

Fa dos anys es van detectar nius a Vielha i també al Baish Aran, a Les, d’on van ser retirats. La proximitat amb França és la causa de la seua arribada a Aran i a l’Alta Ribagorça, ja que la primera vegada que es té constància d’aquesta espècie és el 2005 a Òlt i Garona, d’on va arribar procedent de la Xina. Des d’aleshores s’ha estès per Catalunya, principalment per Girona, i ara ha arribat a Tarragona. Segons assenyalen els Agents Rurals, també es van detectar el 2015 al Segrià i la Noguera. Altres zones afectades són tota la cornisa cantàbrica des de Navarra fins a Galícia. 

Una plaga causaria greus danys econòmics La vespa asiàtica fa gairebé tres centímetres de llarg i les abelles constitueixen el 80% de la seua dieta. Per aquesta raó les mata en grans quantitats, la qual cosa perjudica l’apicultura, l’agricultura i la biodiversitat al reduir la població d’abelles i, amb aquesta, la pol·linització. Els pitjors pronòstics apunten que aquesta espècie invasora podria estendre’s a tota la Península al llarg de la pròxima dècada, cosa que causaria greus danys econòmics

tracking