SEGRE

NEU EQUIPAMENTS

FGC preveu dotar de neu artificial el 90% de pistes de Boí Taüll, Port Ainé i Espot el 2023

Ara la superfície innivada és d'entre el 40% i el 60% d'aquests dominis esquiables || Per assegurar-se l'obertura davant del canvi climàtic i “reduir la dependència de les nevades” amb canons

Imatge d’arxiu de l’estació de Boí Taüll a l’hivern.

Imatge d’arxiu de l’estació de Boí Taüll a l’hivern.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) projecta ampliar la producció de neu artificial a totes les seues estacions d’esquí fins a assolir el 90% de les pistes per a l’hivern 2023-2024. Això inclou Espot Esquí, on la innivació arriba ara al 60% de la superfície; Port Ainé, on assoleix el 50%; i també Boí Taüll, on els canons cobreixen el 40% del domini esquiable. L’empresa pública, que assumirà ben aviat la propietat de l’estació de l’Alta Ribagorça, l’ha inclòs ja en la seua planificació per assegurar-se la neu.

El pla que FGC ha elaborat per gestionar Boí Taüll durant els propers deu anys considera “necessari” millorar la innivació artificial i argumenta que “a causa del canvi climàtic la producció de neu és una prioritat a l’hora d’operar una estació d’esquí”. No fer-ho, adverteix, suposa “risc de no poder aprofitar les finestres de fred, cada vegada més petites, per produir neu”, i en conseqüència “les pistes estaran en pitjors condicions”.

Així mateix, el pla apunta que FGC ha establert com a objectiu “garantir la innivació” a les seues estacions per “reduir la dependència de les nevades”. En el cas de Boí Taüll, xifra la inversió necessària per fer-ho en 2,7 milions.

És la segona més gran que preveu el pla de viabilitat encara que, a l’establir prioritats, la situa darrere d’altres que considera urgents per garantir l’obertura del complex, com dotar-lo d’un subministrament elèctric estable (vegeu el desglossament).

Per ampliar la innivació a les seues estacions, FGC preveu instal·lar canons d’última generació, capaços de generar fins un cinquanta per cent més de neu amb la meitat de consum energètic que els antics. Al marge de les estacions de FGC, Port del Comte ha instal·lat cinc nous canons i Baqueira ha donat prioritat a la seua nova bassa a Beret, que acumularà 200.000 metres cúbics d’aigua per a innivació.

“Demorar aquesta intervenció significaria un important risc operatiu, ja que podria comportar el tancament total fins a tenir una connexió o font d’energia alternativa”.

Assegurar-se l’electricitat, la inversió més gran i la més urgent La inversió més abundant que preveu el pla de viabilitat de Boí Taüll és també la més urgent: tres milions per renovar la connexió que proporciona subministrament elèctric a l’estació. El pla preveu iniciar els treballs el 2021 i executar-los al llarg de dos anys. Adverteix que l’actual instal·lació, dels anys vuitanta i sense manteniment des d’aleshores, es troba en un estat “precari”.

tracking