SEGRE

INFRAESTRUCTURES OBRES

El Canal d'Urgell millora la primera séquia per facilitar la modernització del regadiu

En un tram d'un quilòmetre ubicat entre Penelles i Bellmunt, i inclourà també la reforestació de les banquetes || L'assemblea aprova el pressupost del 2021, que ascendeix a 8,3 milions d'euros

L’assemblea es va dur a terme de forma excepcional al teatre L’Amistat.

L’assemblea es va dur a terme de forma excepcional al teatre L’Amistat.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell ha iniciat les obres de revestiment d’un tram d’un quilòmetre de la Primera Séquia Principal, ubicada en els termes municipals de Penelles i Bellmunt, una reforma que serà clau per al projecte de modernització del regadiu. Segons el president de la Comunitat, Amadeu Ros, aquesta “important” reforma permetrà donar més capacitat d’aigua en aquest tram del canal, a part de resoldre problemes de fugues que hi havia a la zona. Aprofitant l’actuació, que ascendeix a 1.100.000 euros, es portarà a terme la seua adequació mediambiental amb la plantació de nous arbres a les banquetes. També habilitaran com a espai natural uns terrenys pròxims a les banquetes, en els primers 4 quilòmetres del tram, que s’adequaran en col·laboració amb les entitats ecologistes de Canal Viu. En aquest sentit, Ros també va anunciar per al 2021 la plantació de més arbres en uns 40 quilòmetres de les banquetes de la zona del Pla d’Urgell, una actuació que es du a terme amb la Diputació de Lleida. El Pla d’Obres per a aquests 2020 i 2021 ascendeix a 3.800.000 euros i també inclou les obres de recreixement d’uns 5 quilòmetres del canal al terme municipal d’Agramunt, amb un pressupost de 800.000 euros. Així mateix, hi haurà actuacions d’adequació a totes les séquies principals, en les quals es destinarà un milió d’euros aproximadament, segons va explicar el president de la Comunitat. Aquestes dades les va donar a conèixer ahir Amadeu Ros després de celebrar-se la junta general a Mollerussa. L’assemblea va aprovar el pressupost del 2021, que ascendeix a 8.300.000 euros, i va ser aprovat per unanimitat, com els altres punts de l’ordre del dia. La junta general es va celebrar de forma excepcional al teatre L’Amistat, un espai amb més capacitat d’assistents per evitar així nous contagis de la Covid-19. Es van marcar les cadires on podien col·locar-se els assistents i també se’ls va mirar la temperatura a tots. Van participar a l’assemblea un total de 49 assistents, una quinzena menys aproximadament que en l’última convocatòria.

Finalment, Ros va qualificar l’última campanya de reg com una de les “més excel·lents”. “Els tècnics van haver d’avisar els síndics perquè prenguessin més aigua perquè a la primavera va ploure molt i en sobrava”, va explicar. Així, es va mostrar convençut que hi ha prou reserves per garantir la pròxima campanya.

Nou impuls al Museu de l’Aigua, ubicat a la seu de la Casa Canal L’assemblea dels regants dels Canals d’Urgell celebrada ahir al matí també va servir per aprovar la redacció dels estatuts de la nova fundació del Museu de l’Aigua, després de la dissolució del consorci que gestionava aquest equipament ubicat a la seu de la Comunitat de Regants, la Casa Canal de Mollerussa. Per aquesta raó, es firmarà un conveni amb el consell comarcal del Pla d’Urgell, que compta amb una Oficina de Turisme, i demanaran la col·laboració d’empreses i entitats com la Diputació o la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per a així poder reactivar aquest museu, tal com va explicar ahir el resident de la Comunitat. De la mateixa manera, es va aprovar una inversió de 38.000 euros amb la finalitat d’adequar l’espai museístic, que explica la història de la creació dels canals d’Urgell i com van transformar en un verger una zona coneguda tradicionalment com el Clot del Dimoni.

tracking