SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Els parcs eòlics en tràmit sumen més molins que els que ja funcionen a Lleida

Un total de 252 aerogeneradors previstos a les comarques del pla davant els 175 que actualment estan en servei || Són quatre de cada deu dels 563 que es preveuen al conjunt del territori català

Molins del parc eòlic de la Serra del Tallat, amb aerogeneradors a la comarca de l’Urgell.

Molins del parc eòlic de la Serra del Tallat, amb aerogeneradors a la comarca de l’Urgell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els projectes per a nous parcs eòlics en tramitació a Lleida ja sumen més molins que tots els que s’han construït fins ara. Sumen un total de 252, davant els 175 que hi ha actualment en servei. Aquests aerogeneradors, tots previstos a les comarques del pla, suposen quatre de cada deu dels 563 que es plantegen el conjunt del territori català. La major part es concentra a la Segarra, encara que també són cada vegada més nombrosos a les comarques del Segrià i les Garrigues, segons les últimes dades que ha publicat el departament de Territori i Sostenibilitat (vegeu les claus).

La Generalitat ha examinat fins ara projectes que sumaven 270 molins a Lleida, divuit dels quals descartats al considerar-los inviables. Les xifres estan en continu moviment. D’una banda, perquè cada mes es presenten nous projectes per a parcs eòlics. Per una altra, perquè alguns decauen, al no passar la tria de la ponència d’energies renovables de la Generalitat (que determina si l’emplaçament és viable des del punt de vista urbanístic i ambiental) o bé al desistir-ne els mateixos promotors. Aquest és el cas d’aerogeneradors previstos a Os de Balaguer: l’empresa no va obtenir autorització per connectar-los a la subestació d’Alfarràs, sense capacitat per evacuar l’energia que generen els molins.

Fins ara s’han descartat els projectes per instal·lar aerogeneradors a la comarca de la Noguera, mentre que no se n’ha plantejat per ara cap a la comarca de l’Urgell, pionera juntament amb les Garrigues en la implantació de l’energia eòlica a Lleida. Així mateix, estan en tràmit els primers onze molins al Solsonès.

Alguns dels projectes sobre la taula de la Generalitat a Lleida plantegen aerogeneradors de fins a dos-cents metres d’altura i sis megawatts (MW), una mida i una potència molt superiors als que funcionen actualment.

Juntament amb el nou boom de l’energia eòlica, proliferen també els projectes per a grans centrals solars, que ja sumen més de nou-centes hectàrees a les comarques lleidatanes i el número de les quals augmenta també de forma constant, amb promotors a la recerca de sòl rústic per llogar per instal·lar-hi plafons.

COMARCA A COMARCA

  • La Segarra (144 molins). Concentra la major part dels projectes per a nous parcs eòlics a Lleida. Els que estan en tràmit sumen 144 molins davant els 18 que funcionen actualment i podrien plantejar-se’n més en els propers mesos. Aquesta comarca i municipis limítrofs encapçalen el moviment que reclama un desplegament “ordenat” de les energies renovables.
  • El Segrià (64). Nous projectes al sud de la comarca en els últims mesos sumen 64 aerogeneradors. Algun d’aquests planteja la construcció de molins de 6 MW i 200 metres d’altura, una potència i una mida inèdita fins ara a Lleida.
  • Les Garrigues (33). La Granadella i Llardecans (al Segrià) comparteixen l’únic parc eòlic ja autoritzat i a l’espera d’obres. La comarca va ser pionera a Lleida en el desenvolupament de l’energia eòlica i acull 87 molins. Els projectes sobre la taula de la Generalitat en suposen 30 més, encara que d’altres podrien iniciar el tràmit en els propers mesos.
  • Solsonès (11). Estan en tramitació davant de la Generalitat projectes per construir els primers onze aerogeneradors al Solsonès.
  • Urgell (0). Pioner amb les Garrigues en l’energia eòlica amb 26 molins, per ara no es plantegen projectes nous en aquesta comarca.
  • Noguera (0). Projectes per als primers parcs eòlics a la comarca, amb divuit molins, han estat descartats al considerar-los inviables.
tracking