SEGRE

COMARCAS

Dana, any I: queda molt per fer

Les Garrigues va viure fa un any el pitjor temporal en mig segle, amb 300 litres per metre quadrat en poques hores || Voluntaris es van bolcar a ajudar els més afectats

Els treballs que l’ACA porta a terme a l’Albi per eixamplar el curs del riu Gorg.

Els treballs que l’ACA porta a terme a l’Albi per eixamplar el curs del riu Gorg.X.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es compleix un any del temporal que va arrasar les Garrigues i que també va afectar el Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Segrià. En el cas de les Garrigues, va ser el temporal més gran en cinquanta anys, amb fins a 300 litres per metre quadrat. Les riuades van provocar danys que els municipis van xifrar en més de 22 milions. Davant de la devastació, desenes de voluntaris es van bolcar a ajudar els afectats. Aquesta és potser l’única part positiva d’una nit fatídica.

L’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, assegura que al municipi l’afectació es va acarnissar en els particulars. Des del consistori van passar casa per casa preguntant si algú necessitava ajuda psicològica. Fins i tot hi va haver un nen que va requerir atenció sis mesos després. A l’Albi encara queden per reparar tres carrers, on el clavegueram va quedar malmès. En una abordaran les obres amb fons propis i per a la resta esperaran a rebre subvencions. Actualment, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està eixamplant el curs del riu Gorg “per donar més cabuda al pas de l’aigua” i en un dels marges han construït un mur amb troncs coberts de terra. Per la seua banda, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) es va encarregar de netejar altres trams del Gorg, el Set, Ondara, Sió i la Femosa, que també es van desbordar. A Arbeca, les destrosses s’han xifrat en 1,5 milions.

Vinaixa ha begut durant un any de la Mancomunitat al detectar hidrocarburs a la captació municipal

L’alcalde, Sergi Pelegrí, va assenyalar que van destinar 330.000 euros a la primera fase de les obres a les piscines, que van quedar totalment danyades. Ho van fer amb una ajuda de la Diputació de 150.000 euros, que “si no hi hagués hagut les riuades, hauria estat per a una altra inversió”. La resta va venir de les arques municipals. Va apuntar que també s’ha d’actuar a les pistes d’atletisme i que no “ho podem fer ara per falta de liquiditat”. També queden treballs pendents als Vilars. Així mateix, optaran a uns ajuts de la Generalitat per ampliar el pas d’aigua per sota del Canal d’Urgell, que és “insuficient”. La nit de les riuades, l’aigua va topar amb el canal i hi va passar per sobre. La iniciativa compta amb la complicitat de la Casa Canal i s’està treballant amb l’ACA i Carreteres.

Per la seua part, Vinaixa va valorar els danys en 2,4 milions. L’alcalde, Josep Maria Tarragó, va assenyalar que han executat obres per valor d’1,5 milions i d’aquests, encara queda per pagar-ne un milió. Per fer-ho, contractaran un crèdit i confien en les subvencions. Va recordar que a causa que una locomotora va bolcar, es van detectar traces d’hidrocarburs en una bassa d’aigua de boca de la captació pròpia. Per això, han estat un any proveint-se de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, “fet que encareix gairebé un 30% la factura a l’ajuntament”. Just aquest mes els ha arribat la notificació que ja poden tornar a utilitzar l’aigua de la seua captació.

L’alcalde de la Floresta, Jaume Setó, va explicar que l’aigua va danyar la carretera, que la Diputació va reparar. La riuada també va arrasar una zona de pícnic i es va emportar vint-i-cinc arbres. Setó va assenyalar que l’ACA s’encarregarà de netejar l’espai. Aquest organisme també va adequar el llit del torrent de la Burgosa. També “vam fer una actuació d’emergència a la pista que ve d’Arbeca”, que va costar 9.000 euros i que han pagat amb fons propis al denegar-los una ajuda de la subdelegació del Govern, segons Setó. Els ajuntaments han hagut d’afrontar obres per reposar tot el que l’aigua es va emportar i molts ho han fet amb els seus diners, perquè esperen rebre alguns dels ajuts.

La Diputació va destinar un milió als consistoris per reparar camins. El vicepresident primer, Jordi Latorre, va explicar que el pagament es farà en les properes setmanes. Feliu, que és també delegat de Presidència, va explicar que els ajuts del Govern cobreixen el 50 per cent de les obres (l’altra meitat l’aporta l’Estat) i que abans que acabi l’any ja seran totes les resolucions definitives. El subdelegat del Govern, José Crespín, va assenyalar que ja s’ha aprovat destinar 113 milions per a la DANA, el temporal Glòria i altres episodis a Espanya. Ara s’haurà de publicar la convocatòria perquè els ajuntaments puguin presentar-hi sol·licituds.

Els treballs que l’ACA porta a terme a l’Albi per eixamplar el curs del riu Gorg.

Els treballs que l’ACA porta a terme a l’Albi per eixamplar el curs del riu Gorg.X.R.

Els treballs que l’ACA porta a terme a l’Albi per eixamplar el curs del riu Gorg.

Els treballs que l’ACA porta a terme a l’Albi per eixamplar el curs del riu Gorg.X.R.

tracking