SEGRE

Govern i Diputació impulsen un projecte estratègic de transformació econòmica de Lleida

Es deplegarà en els pròxims 8 anys i compta amb un pressupost inicial de 17,7 milions d’euros

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el president de la Diputació, Joan Talarn, aquest dijous a Lleida.

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el president de la Diputació, Joan Talarn, aquest dijous a Lleida.Amador Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han signat aquest migdia a la capital del Segrià un conveni per a desenvolupar el projecte pilot de la transformació econòmica i l’impuls de la bioeconomia a la demarcació de Lleida. L’acte també ha comptat amb un parlament virtual de la delegada del Govern davant de la Unió Europea, Meritxell Serret, i amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

Es tracta d’un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-22) de 17,7 milions d’euros compromesos per part de les diferents entitats i institucions del territori que li donen suport a través d’una trentena d’actuacions. Està coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida mitjançant l’Oficina Tècnica per la Transformació, la qual avui s’ha oficialitzat amb la signatura del conveni per a la seva creació.

Segons han explicat els impulsors, aquest projecte de transformació econòmica té com a punt de partida la unió institucional, representada per una coalició d’entitats compromeses amb el canvi, denominada ‘Grup Promotor’. Aquest grup està integrat inicialment per les entitats de suport a la promoció econòmica vinculades a la Diputació de Lleida (el propi Patronat de Promoció Econòmica, Globalleida, i el CEEI), juntament amb la Universitat de Lleida, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Cambra de Comerç, l’IRTA, la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, així com diversos ajuntaments de la demarcació, entre ells el de Lleida.

Així, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha qualificat de “molt bona notícia” el conveni signat avui, i ha assegurat que “indubtablement, afavoreix la col·laboració entre institucions, amb una clara voluntat de sortir-nos d’aquesta crisi, no només recuperant l’activitat sinó transformant-la”. En aquest sentit, ha posat de manifest que l’acord “ha de ser una iniciativa de referència per a altres territoris de Catalunya, per a convertir aquesta situació de crisi en una oportunitat de canvi”. “No estem en una època de canvi sinó en un canvi d’època”, ha subratllat. “La voluntat del Govern és que les Terres de Lleida, del Pirineu i de l’Aran aprofitin al màxim totes les seves potencialitats”, ha afegit Aragonès.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha afirmat que fa temps que el Departament d’Agricultura i el conjunt del Govern ve treballant en totes les mesures de transformació del món rural i del sector agroalimentari per als propers anys, "que l’han d’enfortir, i han de permetre sortir més forts i més preparats de la crisi provocada per la Covid, responent a reptes clau com el de la transició ecològica o el de la transformació digital". Així, ha fet al·lusió als 10 projectes transformadors del sector primari per als propers anys inclosos dins del Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern, presentats a finals de juliol, amb un import de 3.000 milions d’euros.

La consellera ha posat de relleu l’agenda compartida que en els darrers anys han promogut els agents de la demarcació per a impulsar la transformació econòmica de la plana de Lleida, el Pirineu i l’Aran cap a l’economia verda i digitalitzada, amb finançament del FEDER, i que lidera la Diputació. “És una iniciativa de referència a Catalunya i a Europa”, ha dit. I en aquest marc es planteja el conveni signat avui: impulsar una agenda compartida que permetrà alinear els esforços i les actuacions dels diversos actors compromesos (administracions públiques, universitats, centres de recerca i tecnològics, empreses, petits productors, associacions i ciutadania) amb la transformació del model actual de producció i consum del territori en un model basat en la bioeconomia.

“Volem que el conveni signat avui sigui la llavor d’una nova forma de treballar i de fer polítiques que ens permetin afrontar amb èxit els reptes que tenim per als propers anys; inspiració i referència per a altres territoris. Calen visions, eines i recursos compartits per a sortir més forts de la Covid”, ha dit Jordà.

De la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha exposat que "un territori basat en un model d'economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l'aparició de sectors emergents i nous models de negoci que el converteixin en un lloc atractiu per viure i treballar". "Un territori que compti amb els suports europeus necessaris per projectar-se cap al futur i contribuir així a l'assoliment dels ambiciosos objectius globals, com els ODS o el Pacte Verd de la UE", ha afirmat.

tracking