SEGRE

ADMINISTRACIONS COL·LABORACIÓ

Més de disset milions per a la transformació econòmica de Lleida en els pròxims vuit anys

Acord entre la Diputació i la Generalitat, que van constituir ahir una oficina amb aquesta finalitat || Busquen impulsar un model econòmic “més sostenible i resilient” i revertir la despoblació rural

Talarn, Jordà i Aragonès van firmar el conveni a Lleida. Serret hi va participar via videoconferència.

Talarn, Jordà i Aragonès van firmar el conveni a Lleida. Serret hi va participar via videoconferència.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació i la Generalitat destinaran 17,7 milions a impulsar la transformació econòmica de Lleida en els pròxims vuit anys. Aquest és un dels primers passos d’un pla per modernitzar sectors clau com l’agroalimentari, avançar en la digitalització i potenciar noves activitats fins al 2027. L’objectiu és que l’economia lleidatana guanyi “sostenibilitat i resiliència” i revertir la despoblació de zones rurals. Les dos administracions van firmar ahir un conveni per crear una oficina que coordini accions amb aquesta finalitat.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va defensar un model econòmic “verd, circular i altament digitalitzat”. Va precisar que els 17,7 milions dotaran la primera etapa del pla, dedicada a identificar oportunitats de desenvolupament i posar en marxa iniciatives per aprofitar-les fins al 2022.

UdL, Paeria de Lleida, IRTA, Cambra de Comerç, CTFC i FECAC, entre d’altres, recolzen aquesta iniciativa

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès; i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, van destacar el valor de la cooperació entre administracions i la participació del territori. El pla compta amb el suport d’un grup d’entitats i institucions que inclou la UdL, el Centre Tecnològic Forestal, la Federació de Cooperatives Agràries, la Cambra de Comerç, l’IRTA, la comunitat del Canal d’Urgell i la Paeria de Lleida, entre d’altres. “Donem exemple d’eficiència”, va afirmar Jordà, que va recordar que projectes de la seua conselleria opten a 3.000 milions de fons de recuperació de la UE, entre els quals modernitzar el Canal d’Urgell. Per la seua banda, Aragonès va recordar el compromís de desenvolupar “el pla de reactivació econòmica i protecció social aprovat al juliol” per a “una sortida de la crisi amb visió de futur”. La delegada de la Generalitat a Brussel·les, Meritxell Serret, va dir que el pla de transformació econòmica de Lleida està d’acord amb les prioritats de la UE.

La modernització del Canal d’Urgell opta a finançament de la UE

Aragonès i Jordà van aprofitar la visita a Lleida per presentar als regants del Canal d’Urgell el projecte de modernització del regadiu, amb una inversió de 1.350 milions d’euros que el Govern inclou dins del Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social, que busca accedir a fons europeus. Agricultura ja té en marxa els primers quatre projectes, la redacció dels quals acabarà a finals de l’any 2021, tal com va remarcar Jordà, i permetran iniciar les obres en 10.000 hectàrees amb una inversió de 110 milions d’euros, previsiblement el 2022. Aquesta trobada amb els regants va tenir lloc a la seu de la Casa Canal a Mollerussa. Tant el vicepresident com la consellera van destacar la importància d’aquest projecte.

Per la seua banda, els regants de l’Horta de Lleida han començat la seua part de l’obra per modernitzar 1.200 hectàrees. Ho faran a les partides de Butsènit i Rufea mentre que Agricultura ha avançat la construcció de la xarxa a les partides de Malgovern i la Caparrella. Segons el president dels regants, Joan Antoni Boldú, les obres estaran finalitzades la tardor del 2021 i es podrà regar la primavera del 2022. 

Talarn, Jordà i Aragonès van firmar el conveni a Lleida. Serret hi va participar via videoconferència.

Talarn, Jordà i Aragonès van firmar el conveni a Lleida. Serret hi va participar via videoconferència.AMADO FORROLLA

tracking