SEGRE

REINTRODUCCIÓ FAUNA

Alliberen trenta tortugues mediterrànies a la Vall Major de Bovera

Projecte per a la recuperació d'aquesta espècie

El moment en què un membre de Trenca allibera una de les tortugues mediterrànies.

El moment en què un membre de Trenca allibera una de les tortugues mediterrànies.ENDESA

Creat:

Actualitzat:

L’associació Trenca i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, amb la col·laboració d’Endesa i l’ajuda de voluntaris, van alliberar ahir un total de trenta tortugues mediterrànies que viuran en semillibertat a la Vall Major de Bovera. Se sumaran al centenar d’exemplars que s’hi han alliberat els últims anys. El projecte, que impulsa l’associació Trenca, té com a objectiu la creació d’un refugi per a aquesta espècie i augmentar a les diferents zones de Catalunya les interconnexions entre les escasses poblacions salvatges que existeixen d’aquest animal a Europa Occidental.

Aquesta espècie es troba en perill d’extinció ja que, encara que el seu nombre en captivitat és abundant, en estat natural n’hi ha molt pocs exemplars. Només es troben en estat salvatge a Catalunya, Mallorca i el País Valencià. Les xifres de l’últim cens en aquest espai de les Garrigues són molt positives, ja que apunten a una taxa de supervivència dels animals del 60 per cent. Per realitzar els censos s’utilitzen gossos que actuen com a detectors biològics, procedents de l’equip caní de Trenca. Estan especialment entrenats per detectar tortugues per la seua olor i són més efectius que els censos tradicionals amb investigadors humans. En una primera fase del projecte es va adequar una finca de Trenca per crear l’hàbitat ideal per a les tortugues i es van construir dos bases impermeabilitzades amb argila. També es van fer tancats per protegir dels possibles depredadors (senglars) les tortugues alliberades.

El projecte de recuperació d’aquesta espècie compta amb la col·laboració de l’elèctrica Endesa

De fet, quan el camp clos va estar enllestit, es va fer un primer alliberament el mes de juny del 2016 de 52 exemplars, i el setembre del 2017 el segon amb 30 individus.

tracking