SEGRE

ESNOTICIA

Aragó tanca fronteres quinze dies per apaivagar la corba de contagis

Lleida i Osca, sense problemes per a la mobilitat per motius laborals, sanitaris o educatius || Els alcaldes de la Franja demanen “responsabilitat” a la ciutadania

Imatge de controls la setmana passada a Osca, on vigeix un confinament perimetral.

Imatge de controls la setmana passada a Osca, on vigeix un confinament perimetral.EFE

Creat:

Actualitzat:

El Govern d’Aragó va decretar ahir el confinament perimetral de la comunitat, que va entrar en vigor a mitjanit. La mesura vigirà almenys fins al 9 de novembre i l’executiu manté el confinament de les tres capitals de província Saragossa, Osca i Terol. El cap de setmana es van imposar més de 700 denúncies per incomplir-lo. A Aragó, el toc de queda s’aplica entre les 23.00 i les 06.00 hores. La mobilitat entre Lleida i Osca és molt elevada i aquesta és la segona vegada que es “desconnecten”, després del confinament perimetral que va aprovar la Generalitat al juliol al Segrià.

El Govern aragonès contempla excepcions en les quals es permetran els desplaçaments: es podrà entrar i sortir de la comunitat per acudir a centres sanitaris, al treball i a centres educatius, entre altres escenaris. Per aquesta raó, els veïns de la Franja que treballen a Lleida podran continuar anant als seus llocs i els pacients del Baix Cinca no tindran problemes per anar a l’hospital Arnau de Vilanova.

Els alumnes de la Ribagorça aragonesa que estudien a l’institut del Pont de Suert podran continuar desplaçant-se.

L’alcaldessa de Fraga, Carmen Costa, espera que “el sacrifici valgui la pena”.

L’alcalde d’Alcampell i president del consell de la Llitera, Antoni Chauvell, va dir entendre la mesura i va apuntar que “comportarà complicacions, però haurem de superar-les”.

L’alcalde de Sopeira, José María Ariño, va indicar que cal pensar en la temporada d’esquí. Si el comerç, la restauració i els hotels estan tancats “serà un veritable drama tant per a Aragó com per a Catalunya”. El president de la Diputació d’Osca i alcalde d’Areny, Miquel Gracia, va indicar que cal aconseguir que baixi la corba i va assegurar que les relacions comercials, laborals o educatives estan garantides durant el confinament. “A les zones frontereres notem més els tancaments perimetrals, però cal revertir aquesta situació.”

El president del Baix Cinca, Marco Ibarz, també va assegurar que la mesura és la més adequada davant de l’índex de contagis.

Aragó va encadenar la setmana passada cinc dies amb rècord en la notificació de contagis i ahir es van confirmar 769 nous casos.

Edils del Baix Segre veuen “difícil de controlar” el confinament

El Baix Segre és una zona molt vinculada socioeconòmicament amb la Franja. L’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, va recordar que hi ha veïns que treballen a Fraga, i viceversa. Va assegurar que els presidents haurien d’anar “tots a l’una” amb les mateixes restriccions i va dir que el confinament d’Aragó serà “difícil de controlar”. L’alcalde de Torres de Segre, Joan Carles Miró, va dir que “la gent se les sap totes”. Miró i la primera edil d’Aitona, Rosa Pujol, van insistir en la necessitat de reobrir l’hostaleria.

Així mateix, l’Alta Ribagorça també té vincles amb la Ribagorça aragonesa. L’alcalde del Pont de Suert, Josep Antoni Troguet, va assenyalar que “no té sentit un confinament de grans àrees” sense “tenir en compte les particularitats del territori”. L’alcaldessa de Vilaller i presidenta de la Ribagorça, Maria José Erta, va dir que esperen “que no hi hagi dificultats en desplaçaments necessaris i prioritaris”.

tracking