SEGRE

POLÍTICA NOMENAMENTS

Boya prioritza la innovació per revertir la despoblació rural

El Consell de Ministres nomena el síndic d'Aran secretari general per al Repte Demogràfic

Francés Boya i Maria Vergés, que el substituirà demà com a nova síndica d’Aran.

Francés Boya i Maria Vergés, que el substituirà demà com a nova síndica d’Aran.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va nomenar ahir Francés Boya nou secretari general per al Repte Demogràfic, un càrrec que assumirà avui amb la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat i que implicarà la seua renúncia com a síndic d’Aran demà, tal com va avançar SEGRE, quan serà substituït per la fins ara vicesíndica Maria Vergés. Reemplaça la secretària Elena Cebrián.

Boya va remarcar en declaracions a aquest diari que un dels pilars del Repte Demogràfic serà atansar la innovació a les zones rurals per revertir-ne la despoblació. En aquest sentit, va remarcar que el departament està dotat amb un pressupost propi i amb fons europeus i que posarà en marxa plans pilot territorials que podran beneficiar les zones rurals de Lleida. Va destacar, en aquest punt, l’“estratègia d’innovació rural” que ha desenvolupat recentment a Aran i que ha implicat la generació d’una incubadora de projectes i diverses iniciatives d’innovació després de concretar les accions a través d’un procés participatiu que va comptar amb la col·laboració d’uns 250 aranesos.

Per al Pirineu contempla implantar un projecte amb la frontera amb França com un dels eixos

Es tracta de “generar cèl·lules de coneixement i d’activació econòmica al territori”, va ressaltar Boya. I també va incidir que la titular de la cartera de la qual depèn la secretaria general (ministeri per a la Transició Ecològica), Teresa Ribera, “vol rèpliques” del projecte pilot d’Aran. En aquest sentit, Boya contempla Lleida com un territori candidat a seguir programes similars. L’encara síndic va destacar també que per desenvolupar aquestes polítiques serà necessari col·laborar amb les administracions locals i, especialment, amb les comunitats autònomes: “Ens interessa a tots tenir un espai de col·laboració”. Va afegir que “els temes demogràfics no són qüestions d’una sola legislatura”.

Per al cas de Lleida, el nou secretari general contempla dos realitats: al Pirineu preveu implantar una estratègia que té la frontera amb França com un dels eixos. I per al pla la iniciativa haurà de contemplar la innovació i la transformació agroalimentària. “Atenció a la gent gran i els pobles disseminats” seran objectius de les polítiques de la secretaria per al Repte Demogràfic. Boya es va definir com un activista rural i acumula anys d’experiència en matèria de despoblament. Una de les seues primeres iniciatives va ser la fundació de EsMontañas, una plataforma per evitar l’èxode rural, creada precisament a Lleida.

tracking