SEGRE

REGADIUS INNOVACIÓ

Energia solar per portar al Garrigues Sud aigua de l'Ebre

Inversió d'1,4 milions per instal·lar-les a Flix i Bovera

Un dels joves pagesos del Garrigues Sud.

Un dels joves pagesos del Garrigues Sud.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta del Garrigues Sud ha aprovat una inversió d’1,4 milions d’euros per bombar l’aigua des de l’Ebre mitjançant plaques solars. Instal·larà dos bombes amb aquest sistema, una a Flix i una altra a Bovera, i la intenció és col·locar-les en tots els punts d’elevació.

Aquest sistema de regadiu per degoteig proveeix 9.200 hectàrees dels municipis de Flix, a Tarragona, i Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms i Juncosa, a les Garrigues. Segons el president, Xavier Pelegrí, “és sostenible en l’ús de l’aigua i volem que també ho sigui en l’ús de l’energia”.

El sistema ja regula l’estalvi d’aigua i també vol ser sostenible en la despesa d’energia

Pelegrí va explicar que el 70% del pressupost, de 2,2 milions per a aquest any, se l’emporta la despesa energètica per elevar cabals de l’Ebre fins als 60 metres de la primera bassa i els 700 metres a Juncosa. Els panells solars pretenen revertir aquesta situació en benefici dels pagesos, en especial els més joves (vegeu el desglossament).

El projecte ha de ser ratificat per l’assemblea que se celebrarà el 8 de novembre per començar a tramitar les obres. L’any passat ja es va donar llum verda a una partida de 800.000 euros per posar en marxa sistemes de telecontrol amb què evitar fugues i pèrdues. A més, la comunitat ja porta invertits més de tres milions en la renovació de gairebé 400 hidrants i es treballa en aquest àmbit. La comunitat també aplica sistemes de bonificació sobre el consum als regants.

L’objectiu és que continuïn fent-ho i vegin en l’agricultura una bona sortida laboral, a banda de frenar l’envelliment de la població i la despoblació rural. El Garrigues Sud va començar la seua etapa el 1992 i el 2007 ja havia posat en regadiu més de 8.000 hectàrees.

Incentivar l’arribada de joves pagesos amb noves tecnologies El Garrigues Sud pren totes aquestes mesures per assegurar el relleu generacional, ja que la intenció és seguir ampliant la superfície regable fins a les 10.000 hectàrees. Més d’un centenar de joves s’han incorporat al camp en els últims anys gràcies a la introducció de noves tecnologies.

tracking