SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnat per assetjar la seua veïna quan portava el fill al col·legi

L'Audiència de Lleida li imposa una ordre de prohibició d'atansar-se a menys de 100 metres de la víctima || La dona va haver de canviar la seua rutina per por

Vista de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.

Vista de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida obliga un home a no atansar-se a menys de 100 metres de la seua veïna per perseguir-la amb el seu vehicle mentre aquesta anava a deixar i a recollir el seu fill del centre escolar. En una sentència, el condemna per un delicte d’assetjament i confirma la pena imposada en primera instància pel Jutjat Penal 1 de Lleida, que va imposar a l’acusat el pagament d’una multa de 2.400 euros, a banda de la prohibició de comunicar-se o atansar-se a la víctima durant dos anys. La defensa va recórrer la sentència al·legant que els encontres eren “fortuïts” perquè tots dos vivien a prop i que tot respon a l’“obsessió de la víctima per sentir-se observada”. Tanmateix, l’Audiència considera acreditada la credibilitat de la denúncia de la dona, que va declarar que durant gairebé un mes l’acusat la va sotmetre a seguiments quan anava o tornava del centre escolar del seu fill, “dirigint la mirada cap a ella, aturant el vehicle quan arribava a la seua altura i en ocasions llançant-li petons a l’aire”. Una situació, continua la sentència, que “va ocasionar que la víctima es veiés forçada a canviar els seus trajectes i rutines diàries” per evitar els perjudicis d’aquest assetjament. L’Audiència Provincial justifica que es tracta d’un delicte d’assetjament i fustigació (conegut com stalking) perquè l’acusat va desenvolupar una conducta insistent i reiterada, que va finalitzar quan la víctima el va denunciar davant dels Mossos d’Esquadra. També assenyala que l’esmentada conducta reiterada consistia a perseguir o buscar la proximitat física amb la víctima i que, afegeix, és obvi que el recurrent “no tenia cap legitimació per a tal comportament”, ja que no es coneixien. A més, l’Audiència recorda que aquesta conducta es produïa quan la víctima anava acompanyada del seu fill de 4 anys, per la qual cosa, assenyala, “és comprensible que la víctima tingués temor que pogués fer alguna cosa a ella o al seu fill”.

De fet, el marit de la víctima va declarar que aquesta li trucava per telèfon amb por i plorant perquè l’acusat la seguia. També va deixar d’anar al gimnàs perquè ell anava al mateix. Per aquests fets, l’Audiència rebutja el recurs de la defensa i avala la pena imposada. La sentència no és ferma i pot ser recorreguda davant del TSJC.

Penes de fins a dos anys de presó pel delicte de ‘stalking’ ? La reforma del Codi Penal del juliol del 2015 va introduir un nou delicte: el d’assetjament, també conegut com a fustigació o stalking, que contempla penes de presó que van dels tres mesos als dos anys. Es tracta d’aquells supòsits en els quals, sense arribar a produir-se necessàriament un anunci explícit de la intenció de causar algun dany (amenaces) o l’ocupació directa de la violència per coartar la llibertat de la víctima (coaccions), es produeixen conductes reiterades per mitjà de les quals es menyscaba greument la llibertat i el sentiment de seguretat de la víctima. El mes d’abril passat, l’Audiència de Lleida va condemnar un lleidatà a 6 mesos de presó per assetjar a través de Whatsapp la seua exparella, de qui tenia una ordre d’allunyament i prohibició de comunicació.

tracking