SEGRE

PARTITS PROPOSTES

ERC es desmarca de JxCat en trens de rodalies i el futur de l'N-240

Mocions en 30 municipis perquè el projecte ferroviari inclogui la línia de la costa || També demanen nous accessos a l'autopista després d'alliberar el peatge el 2021

Imatge d’arxiu del peatge de l’AP-2 a les Borges.

Imatge d’arxiu del peatge de l’AP-2 a les Borges.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ofensiva d’ERC per exigir al departament de Territori de la Generalitat, en mans de JxCat, que inclogui la línia de tren de la costa (R-13 i R-14) en el pla de rodalies de Lleida, que ara es basa en la línia de Manresa (R-12). Marta Vilalta, portaveu d’Esquerra, va explicar que això potenciaria el transport públic sostenible a les Garrigues i va qualificar l’eix Lleida-Montblanc com a “estratègic”. L’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, va anunciar mocions en uns 30 ajuntaments per exigir una millora de les freqüències en la línia de la costa. S’afegiran així a la declaració institucional de la Diputació, que va reclamar que rodalies incloguin totes les línies ferroviàries de Lleida. La diputada republicana Gemma Espigares va apostar per “augmentar i fins i tot doblar freqüències”. Aquests municipis votaran també mocions per reclamar a l’Estat que construeixi nous accessos a l’AP-2 (Castelldans-Juneda, Puigverd-Artesa i l’Espluga de Francolí-Vimbodí), les rotondes de l’N-240 i que ampliï la desviació de camions fins a Soses. El diputat provincial republicà Carles Gibert va apuntar que el final del peatge a l’AP-2 el 2021 suposarà una reducció del trànsit a la N-240. La senadora Sara Bailac va avançar que plantejaran al ministre de Transport, José Luis Ábalos, els reptes de Lleida en transport ferroviari i xarxa viària, i que demanaran l’estudi sobre l’N-240 que va encarregar. Va recordar l’oposició d’ERC a la duplicació de la calçada de l’N-240, al considerar que “no té sentit a 10 mesos vista de l’alliberament del peatge”. El partit va demanar que es convoqui una reunió de la plataforma Prou Morts a l’N-240 aquest any.

El president de les Garrigues, Jaume Setó, i l’alcalde de les Borges, Enric Mir, els dos de JxCat, van coincidir amb ERC a defensar que el tren de la costa entri a la xarxa de rodalies i van demanar més combois i freqüències. En canvi, van discrepar amb els republicans en relació amb l’AP-2. Van insistir que els veïns hauran de fer grans voltes per accedir a l’autopista i que el cost de construir enllaços serà igual o més gran que duplicar l’N-240. Per això, continuaran reclamant la nova calçada al considerar que l’AP-2 només beneficia els camions. Aquestes declaracions arriben després que trens de la línia de Manresa quedessin suspesos al no tenir maquinista, una fet que Renfe va atribuir al confinament d’un conductor per Covid o com a contacte estret. Fonts sindicals van rebutjar aquesta explicació. CGT va apuntar que hi ha falta de personal des de fa temps i errors d’organització.

tracking