SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Absolts dos germans acusats d'estafa en obres d'un geriàtric

Fiscalia els demanava presó per un deute de 300.000 euros a Torrefarrera, però l'Audiència no veu provat el delicte || El tribunal afirma que no hi va haver engany

Un moment del judici per aquests fets, celebrat el 30 de setembre a l’Audiència de Lleida.

Un moment del judici per aquests fets, celebrat el 30 de setembre a l’Audiència de Lleida.LAURA CORTÉS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha absolt dos germans acusats d’una suposada estafa en les obres d’un geriàtric de Torrefarrera per la qual la Fiscalia demanava sengles penes de 5 anys de presó. El tribunal provincial ha absolt els acusats, defensats per l’advocat Pau Simarro, a l’estimar que no s’ha provat que hagi existit cap delicte. La sentència, encara que no posa en dubte que hi va haver un deute d’uns 300.000 euros generat per l’impagament de part dels contractes d’obra subscrits, raona que no s’ha acreditat que s’hagi comès el delicte d’estafa de què acusaven tant la Fiscalia com l’acusació particular, ja que aquest delicte requereix un engany precedent i suficient per generar un error en la voluntat dels proveïdors de les obres, la qual cosa en aquest cas no ha ocorregut.

El tribunal afirma que “ni s’ha dit en què va consistir el suposat engany” al·legat per la Fiscalia “ni s’ha practicat cap prova dirigida a acreditar-lo”. També assenyala que “no consta cap dada que permeti considerar provat que els acusats, en el mateix moment de contractar” les obres del geriàtric, “sabessin que no anaven a complir allò a què s’obligaven, ja fos per voluntat de no fer-ho o per impossibilitat de la qual en aquell moment fossin conscients”.

L’Audiència estima que s’han acreditat els deutes contrets pels dos acusats amb els industrials que van participar en les obres del geriàtric, però l’existència d’aquests deutes, segons el tribunal, no és constitutiva de delicte. “El fet que els acusats no atenguessin finalment les seues obligacions contractuals, i que els mateixos duguessin a terme una mala gestió de les seues empreses o calculessin erròniament la seua capacitat d’endeutament, no converteix la seua actuació en el delicte d’estafa pel qual es venia formulant acusació”, segons explica la resolució judicial. Per tot això, l’Audiència conclou que, “sent indiscutible el perjudici econòmic causat als denunciants, ens trobem davant d’un incompliment sobrevingut d’obligacions contractuals propi de l’àmbit civil que s’haurà d’aclarir, en el seu cas, en aquesta seu. I és que l’estafa no suposa criminalitzar tot incompliment contractual”.

tracking