SEGRE

ESNOTICIA

Marta Soca, gestora Covid: «Espanta molt quan encara et parlen de sopars i barbacoes»

Els gestors Covid segueixen la pista dels contactes dels contagiats de Covid-19 per aïllar-los i tallar així la propagació del virus, el seu treball és confidencial però constaten que encara persisteixen greus imprudències

Els gestors Covid treballen des d’una oficina al centre cívic El Passeig de la Seu.

Els gestors Covid treballen des d’una oficina al centre cívic El Passeig de la Seu.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com és la tasca diària d’un gestor Covid?

Bàsicament fem el registre de contactes per tallar com més aviat millor la cadena de contagis per la Covid-19 i posem en marxa els aïllaments que marquen els protocols. Els gestors rastregem cada un dels casos per extreure el màxim d’informació dels possibles portadors del virus. Som una peça clau perquè agilitzem el treball dels metges, detectem els contactes estrets de cada cas i activem amb agilitat tots els aïllaments que corresponen.

Els protocols van variant i vostès han d’adaptar-s’hi. És gaire complex?

És cert, s’actualitzen constantment i nosaltres hem de tenir-los molt clars per actuar amb rapidesa i ser efectius. Han anat canviant les fórmules i els temps de l’aïllament i ens hem adaptat ràpidament, però el procediment bàsic sempre és el mateix. També van variant qüestions internes sobre com procedir.

Quines aptituds exigeix el seu treball?

Tenir psicologia, ser assertius i també empàtics. No som només els gestors els que truquem als pacients. També els truca el metge per als resultats i després els scouts, teleoperadors que comproven si l’aïllament a casa es fa correctament. La gent pot atabalar-se. Acostumem a ser els segons a trucar, després del metge que anuncia el resultat en el cas d’un positiu, o després de donar hora per a un test a qui pot ser portador del virus. Contactem per conèixer els contactes estrets i estar llestos per activar els aïllaments si la persona acaba sent positiva. Escoltem molt qui hi ha a l’altre costat de la línia perquè ens tingui confiança, però en ocasions notes que t’enganyen.

Hi ha qui es nega a col·laborar?

Lamentablement sí. Hi ha qui al·lega que la informació és confidencial. També hi ha persones molt col·laboradores, i altres que són un terme mitjà i els has d’arrancar paraula per paraula. Tu tens molt clares les preguntes que has de formular, però segons com notes la recepció a l’altre costat del telèfon, tires cap a una banda o un altra.

Els exigeixen confidencialitat.

Exacte. En la trucada s’explica al receptor que tot el que ens expliqui serà confidencial, que els seus contactes són confidencials i entraran en el sistema perquè, si dóna positiu a la prova, estigui tot preparat per guanyar temps i agilitat. Intentem aportar tranquil·litat. Tampoc no parlem sobre persones sospitoses de ser positives; ni diem a qui truquem qui és la persona encomanada amb la qual ha tingut contacte estret.

La gent dubta sobre les mesures i protocols de seguretat?

Els protocols que s’han de seguir són molt clars però hi ha qui es nega a entendre’ls. El problema són les interpretacions que en fan alguns. A hores d’ara, els ciutadans tenim clar què cal fer. La qüestió és voler-ho fer o no.

Llavors, la població limita els seus contactes i relacions?

No. Moltes vegades ens duem les mans al cap. No en som conscients. Espanta molt quan encara t’expliquen sopars, dinars o barbacoes. Encara no hem entès el que significa nucli familiar i un màxim de sis persones. Hi ha gent que no és prudent. Fa un dinar avui, i sense esperar com a mínim quaranta-vuit hores per saber si presenta algun símptoma, l’endemà organitza un altre dinar amb gent que no forma part del seu grup estable.

Ha augmentat en les últimes setmanes el volum de treball?

Els que obren bé només tenen com a contactes estrets els convivents. Però aquí ens trobem problemes amb els avis. Costa molt interioritzar que cal evitar les abraçades i els petons, són població de risc i és aconsellable veure’ls a través d’un balcó o finestra. Al contrari, sobretot els joves, tenen com a contactes estrets els seus convivents però a part també 10 contactes més. En el món laboral, cada vegada detectem més que les empreses actuen bé i no cal considerar els companys de feina com a contactes estrets. Les escoles també compleixen molt bé els protocols.

Com s’organitzen per fer el rastreig de possibles casos a la comarca de l’Alt Urgell?

A l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Seu d’Urgell som cinc: quatre gestors i un Referent Escolar Covid (Reco). A l’ABS Alt Urgell Sud, que engloba els municipis meridionals de la comarca, hi ha una gestora més. Tenim un equip de treball esplèndid i molt resolutiu. Venim d’un pic important i hem treballat les hores que han estat necessàries. Crec que la gestió que fem és bona.

Ha augmentat el volum de treball en aquestes darreres setmanes?

Sí. Les xifres sobre l’evolució de la pandèmia es publiquen cada dia i evidentment hi ha hagut un increment molt important, tant a l’Alt Urgell com a tot Catalunya.

Treballen sempre des de l’oficina o també fan visites a domicilis?

Domicilis no, perquè no seria una manera àgil de treballar. Hauríem de posar-nos equips de protecció individual (EPIS) per fer-ho. Sí que hem fet alguna entrevista in situ, però intentem evitar-les en la mesura que sigui possible per no exposar-nos a la possibilitat de contagi.

«Tenim un equip resolutiu i la gestió és bona»

tracking