SEGRE

MUNICIPIS REPOBLACIÓ

Prova pilot de masoveria urbana a l'Urgell per habitar cases buides

Una parella s'instal·la en una casa de Maldà a canvi de millores i un lloguer assequible

El conseller de Repoblament amb la parella instal·lada a Maldà.

El conseller de Repoblament amb la parella instal·lada a Maldà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Maldà acull la primera prova pilot a l’Urgell per habitar immobles buits a través d’un contracte de masoveria urbana: els habitants paguen lloguer al propietari en espècies, fent obres per rehabilitar l’edifici. Laia Coca, de Linyola, i David Puyalto, de Tamarit, es van instal·lar a Maldà a finals de juliol. Al principi, van acordar amb el propietari que no pagarien durant tres mesos a canvi de millores a l’immoble. Passat aquest termini, han acordat un lloguer assequible que completen amb noves obres. El consell de l’Urgell ha intervingut en el contracte, per 5 anys i prorrogable.

El conseller comarcal de Repoblament, Sebastià Mata, va explicar que la participació del consell busca fer “sensació de seguretat tant al propietari com als inquilins”. Així mateix, l’arquitecte de l’ens comarcal ha assessorat els inquilins sobre les reformes. Per a Coca i Puyalto és una “molt bona oportunitat”. “En la majoria de pobles hi ha cases buides els propietaris de les quals no les lloguen perquè hi haurien d’invertir, i aquest model és perfecte perquè podem fer obres com a pagament del lloguer”, van valorar. “Les cases buides acaben caient, entristeixen els pobles i fan que perdin vida, per la qual cosa la masoveria urbana és una bona fórmula”, van afegir.

Mata va destacar que “aquesta prova ens permet valorar el model i establir pautes, com l’assessorament de l’arquitecte”. Va afegir que el consell es va reunir la setmana passada amb el conseller de Territori, Damià Calvet, per abordar la necessitat d’eines que facilitin la recuperació de cases buides, ja que degraden els pobles, acaben sent un perill i no compleixen la funció social com a habitatge.

Per la seua part, la localitat de Bellpuig ja ha regulat la masoveria urbana amb una nova ordenança.

tracking