SEGRE

TECNOLOGIA COMUNICACIONS

La Diputació planteja fibra òptica en pals per desbloquejar-ne el desplegament a Lleida

Davant de diferències de criteri sobre si pot o no soterrar-la seguint el traçat de carreteres provincials || Posen en marxa diverses iniciatives per accelerar els treballs després d'acumular un any de demora

Un dels pals amb fibra òptica a Vallcalent.

Un dels pals amb fibra òptica a Vallcalent.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació planteja instal·lar fibra òptica a l’aire lliure, estesa en pals allà on hi hagi discrepàncies sobre si és possible soterrar-la seguint el traçat de les seues carreteres. L’objectiu és desbloquejar el desplegament de la banda ampla a tota la província, que acumula un any de demora per aquesta raó. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va advertir d’una “pèrdua de temps valuós” (vegeu SEGRE del 25 d’octubre), mentre que l’ens provincial proposa alternatives per accelerar els treballs.

La Generalitat espera culminar aquest any l’arribada de la fibra a totes les comarques, seguint el traçat de les seues pròpies carreteres. Després de connectar les capitals comarcals i els municipis entre si, el desplegament havia de seguir a través de la xarxa viària de la Diputació. Puigneró va apuntar a un criteri “restrictiu” de l’ens provincial a l’interpretar la normativa sobre obres en carreteres. Altres fonts pròximes al projecte van precisar que hi ha diferències sobre quin és l’ample mínim de voral per poder soterrar cable; i quan és possible fer-ho en les que no en tenen, utilitzant la franja de sòl qualificat com a domini públic als dos costats de la calçada. En canvi, el diputat provincial de Serveis Tècnics, Marc Baró (ERC), va assegurar que no és la llei la que imposa limitacions, sinó l’estat de les carreteres provincials. “La gran majoria no té voral i en moltes tampoc hi ha espai per a la fibra al costat de la calçada”, va afirmar Baró. Va recalcar que les obres no han de provocar “destrosses” en carreteres i que, una vegada instal·lat, el cable “ha de ser accessible per a reparacions”. Va apuntar que els nous projectes per millorar carreteres provincials inclouen vorals per a la fibra, encara que va subratllar que “no podem fer-ho en totes”. La xarxa provincial abasta 824 quilòmetres de carreteres. Com a alternativa a soterrar el cable, proposen estendre’l en pals. Ho plantejaran en el grup de treball que inclou la Generalitat i les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona i que fixa els criteris per instal·lar fibra òptica. La mesura haurà d’obtenir el vistiplau del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), organisme del Govern que supervisa la implantació de la xarxa. Una altra proposta és canviar el mapa previst i utilitzar vies locals i de la Generalitat en lloc de les provincials. El vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre (JxCat), va demanar “proactivitat” per avançar en el projecte i va defensar “donar prioritat a la connectivitat”, fins i tot si suposa “algun sobrecost de manteniment o reparar algun desperfecte a les carreteres”. Per recuperar temps perdut, una altra proposta sobre la taula és executar la primera i la segona etapes del desplegament de forma simultània.

tracking