SEGRE

SINISTRE EFEMÈRIDE

El cap de Bombers d'Agramunt: “Encara recordo la impotència per la tragèdia d'aquella riuada”

El cap de Bombers d'Agramunt descriu els fets cinc anys després || Les famílies de les 4 víctimes en un geriàtric reclamen una indemnització davant de la justícia

Estat del pati de la residència després de la riuada. A la dreta, les finestres de les habitacions.

Estat del pati de la residència després de la riuada. A la dreta, les finestres de les habitacions.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ramon Escudé va viure fa cinc anys una de les seues pitjors experiències com a cap del parc de bombers voluntaris d’Agramunt amb la riuada del riu Sió, que es va desbordar a la localitat i que va acabar amb la vida de quatre ancianes de la residència privada Ribera del Sió. “Encara recordo la impotència que vaig sentir al no poder fer res”, recorda Escudé d’una tragèdia de la qual ahir es van complir cinc anys. Ell va ser un dels membres de la dotació del parc, que el departament d’Interior va activar a les 23.15 hores perquè prestessin ajuda a la Segarra. Quan van veure que el riu venia completament desbordat, només van poder avisar els veïns de les cases més pròximes al curs i a la residència, situades en una zona inundable. Va ser minuts abans de les 4.00 hores.

En qüestió de minuts l’aigua va entrar per la rampa d’accés situada al jardí del geriàtric i va inundar el semisoterrani, on dormien nou ancianes. Quatre d’elles van morir. Unes altres cinc van sobreviure perquè els matalassos flotaven. Les habitacions, que posteriorment van ser clausurades, van quedar cobertes per dos metres d’aigua, deixant 50 centímetres fins al sostre. “No sabíem que al semisoterrani hi havia habitacions. Vam intentar entrar-hi, però va ser impossible. L’aigua estava molt gelada. Els usuaris que van sobreviure van tenir molta sort perquè els matalassos els van protegir com si fos una barca.” El cap del parc de bombers d’Agramunt explica que, després de la tragèdia, van canviar tots els protocols, amb la instal·lació de sensors al riu per detectar avingudes i també els van subministrar material com els vestits de neoprè. També va suposar el trasllat de la llar d’infants municipal. L’edifici és ara el centre cívic.

Per la seua part, les famílies continuen reclamant justícia. Malgrat que es va arxivar la causa penal, segueixen demanant que s’assumeixin responsabilitats i compensacions. El seu lletrat, Pompili Roiger Juny, va explicar ahir a aquest diari que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s’ha inhibit a favor de l’Audiència Nacional, a l’estar entre els demandats la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i ser dependent aquesta del ministeri de Foment, per la qual cosa totes les parts s’hauran de personar a l’Audiència Nacional, que serà la instància judicial que resoldrà aquesta reclamació.

L’ajuntament d’Agramunt va recordar ahir la tragèdia i va afirmar que continua treballant perquè no torni a repetir-se. Els veïns la tenen molt present.

tracking