SEGRE

POLÍTICA INICIATIVES

La Generalitat mediarà per oferir habitatge a nous veïns de pobles

Destina 2 milions d'euros a diverses proves pilot que es portaran a terme també a Lleida || Plantejarà fórmules com el lloguer, la cessió d'ús o la masoveria rural

L’escola de Salardú ha guanyat un 35% d’alumnes.

L’escola de Salardú ha guanyat un 35% d’alumnes.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat posarà en marxa un programa per a la promoció de l’habitatge al món rural que comptarà amb un pressupost de dos milions d’euros i implicarà el desenvolupament de diverses proves pilot a les comarques del pla de Lleida i del Pirineu, a més de Terres de l’Ebre i la Catalunya central. El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar ahir al Parlament aquesta iniciativa, que permetrà que l’executiu català intercedeixi entre l’oferta i la demanda de cases als pobles, atès el creixent interès arran de la pandèmia per viure en zones rurals i tenint en compte també l’alt índex d’habitatge en desús en aquestes localitats.

El secretari d’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, va explicar que la iniciativa pretén contribuir a estabilitzar la població i evitar la pèrdua de veïns. Per fer-ho, han activat un grup d’especialistes que recopilaran a través dels ajuntaments informació sobre la demanda d’habitatge als pobles i sobre les cases en desús i que puguin estar en situació de deteriorament. Va admetre que en ocasions la propietat privada incompleix la llei del dret a l’Habitatge i la llei d’Urbanisme sobre el manteniment dels immobles i va assenyalar que en casos excepcionals es podrà expropiar. La Generalitat actuarà d’aquesta manera com a intermediària entre propietat i demandants d’habitatge i oferirà al titular algun model de tinença de l’immoble. Si aquest accedeix a cedir-lo, la mediació tirarà endavant i es podrà posar en marxa un pla d’ajuts a la rehabilitació. Serra va calcular que entre el maig i el juny es publicarà la primera convocatòria d’ajuts, vinculats als fons europeus per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Recopilaran informació d’ajuntaments sobre oferta i demanda d’immobles als municipis

Calvet va assenyalar també en seu parlamentària que aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte Rehabilitem.cat i beneficiarà petits municipis de menys de 500 habitants o de menys de 3.000 amb deu nuclis de població. Es tracta d’“una proposta per viure i treballar als pobles i s’impulsen mesures centrades en dos eixos: a través del foment de l’accés a l’habitatge i a través del foment de la rehabilitació” d’immobles.

tracking