SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Detecten sis óssos més i el seu cens al Pirineu supera per primera vegada el llindar dels 60

Anàlisis de l'ADN corroboren que tres individus nascuts entre el 2015 i el 2017 segueixen a la serralada || Sis llorigades enguany sumen una dotzena de cadells, 3 més que els comptabilitzats fins al setembre

Una óssa i un cadell fotografiats l’estiu passat al Pallars.

Una óssa i un cadell fotografiats l’estiu passat al Pallars.TIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La població d’óssos al Pirineu ha superat per primera vegada el llindar dels seixanta exemplars, arran del descobriment de sis individus més. Tres són plantígrads nascuts entre el 2015 i el 2017, identificats per primera vegada aquest any a través d’anàlisis genètiques de mostres d’excrements i pèl. Així mateix, s’han detectat sis llorigades que sumen una dotzena de cadells nascuts aquest any, tres més que els que es van comptabilitzar el mes de setembre passat. Amb aquests, el cens de plantígrads a la serralada se situa en 65 exemplars, a les portes de l’hivern i del període d’hibernació.

Així es desprèn de les últimes dades del departament de Territori, després que, el mes d’octubre passat, la Generalitat posés en comú les seues xifres amb les del Conselh Generau d’Aran i el Govern francès. Les anàlisis genètiques han identificat una femella coneguda com a Aran, nascuda el 2015 i que ha tingut aquest any dos cadells amb el mascle Nere. Els tests de l’ADN també han corroborat la presència a la serralada d’una femella i un mascle nascuts el 2017, denominats New 18-11 i New 18-10. Aquests tres exemplars s’han sumat al cens de l’any 2019, que ascendeix així fins als 55 exemplars. S’ha d’assenyalar que la població d’óssos s’estableix de forma anual i es basa en els albiraments i rastres detectats al llarg de l’any anterior. Els que no són detectats durant més de dos anys es consideren morts.

La població d’óssos se situa en 65 exemplars, 24 anys després de les primeres reintroduccions

Als exemplars ja existents el 2019, s’hi sumen els que han nascut aquest any. A l’espera d’anàlisis genètiques per identificar cada individu, les xifres de la Generalitat apunten per ara a mitja dotzena de llorigades amb dotze nous cadells. Així mateix, hi ha hagut també dos baixes notables, que han estat objecte de polèmica: la de Cachou, que es va trobar mort a Aran a l’abril; i la d’un altre mascle sense identificar, tirotejat a la regió francesa de l’Arieja. Les dos morts són objecte d’investigacions judicials als dos costats de la frontera.

S’espera que els óssos es recloguin als caus a mitjans de mes, a mesura que baixin les temperatures. La setmana passada encara hi va haver alguns albiraments i rastres. La població d’óssos al Pirineu avança de forma constant, vint-i-quatre anys després de l’inici de la reintroducció d’aquesta espècie.

tracking